• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ny studie: Trädgårdsarbete kan minska risken för bröstcancer

  Att pyssla i trädgården minst 30 minuter om dagen kan göra att du löper 13 procents mindre risk att drabbas av bröstcancer.

  Ny studie: Trädgårdsarbete kan minska risken för bröstcancer
  Foto: Istock

  Att trädgårdsarbete inte bara är roligt utan även hälsosamt visste vi redan. Nu visar nya rön dessutom att trädgårdsarbete kan minska risken för bröstcancer hos kvinnor i medelåldern.

  World Cancer Research Fund och American Institute for Cancer Research har genomfört den största studien inom området på 10 år, där de analyserat data från 12 miljoner kvinnor och 260 000 fall av bröstcancer, rapporterar The Telegraph.

  En av de slutsatser de kom fram till är att 6 000 fall av bröstcancer skulle kunna förhindras årligen om kvinnor motionerade åtminstone 30 minuter per dag. 

  Det visade sig att innan klimakteriet är det kraftfull träning som löpning eller cykling som gör störst skillnad, men efter att kvinnor gått igenom klimakteriet sjunker effekten av den typen av träning. Istället är det måttlig aktivitet som promenader och vår favorit trädgårdsarbete som gör störst skillnad. Resultatet visar att kvinnor som ägnar sig åt den här typen av motion löper 13 procent mindre risk att drabbas av bröstcancer än de som inte är aktiva. 

  Studien visar också att ett glas vin eller öl om dagen ökar risken för bröstcancer med upp till nio procent. 

  Med andra ord: Nu är det mindre vin och mer odlande som gäller!

  H/T: Country Living

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!