Anders Bagge: ”Jag kan inte tänka mig ett liv utan hund!”

För Anders Bagge är det aldrig långt till känslostormarna. Som jurymedlem i Idol har han skrattat, gråtit och skällt och när han nu ska leda Bagges herrelösa hundar blir det rikliga tillfällen att både uppröras och glädjas. För hundar, det är något som verkligen engagerar Anders.

Anders Bagge älskar sitt nya tv-program där herrelösa hundar får ett nytt hem. Ibland är det riktigt sorgliga historier som tar på den känslosamma musikproducenten.

– Min sambo Johanna Lind beskriver mig som ”en liten fjäril med känslorna utanpå”, ler han.

Alla som har tittat på Idol på TV4 känner till att Anders Bagge – jurymedlem ända från 2008 till 2015 och i höst tillbaka där igen – har ett stort hjärta och är väldigt känslosam som person.

Lägg till att han verkligen älskar och brinner för hundar och det är inte särskilt svårt att förstå att en och annan tår fälldes under inspelningen av nya programserien Bagges hemlösa hundar.

Där tar sig den populära musikproducenten och textförfattaren sig an några av alla de herrelösa hundar som kommer till Hundstallet i Bromma, Stockholm.

Anders Bagge:

Under seriens gång hjälper han allt från gamla blinda taxar, till ilskna mopsar och hungriga labradorer att hitta nya hem. Vi får höra ett antal hjärtskärande historier som hundarna har varit med om innan de hamnade på Hundstallet.

– Varje år kommer det in 400-500 hundar dit, antingen via privata inlämningar eller via polisärenden efter anmälan om missvård. En tant på en ö hade exempelvis 149 yorkshireterrier i en källare och det säger sig ju självt hur det gick. Vi har hundar som fått stryk av sina ägare eller som tvingats ligga i sitt eget kiss och bajs, berättar Anders Bagge.

Vi får vara med hela vägen från att en hund anländer till Hundstallet och tas under den mycket engagerade personalens omvårdnad tills Anders lämnar över den till sin nya ägare.

– Man får många tips av Hundstallets proffsiga skötare och veterinärer. De upplyser också om att man som tittare ska anmäla om en hund, eller andra djur också för den delen, misstänks fara illa. För egen del har jag fått en helt annan inblick i hur ofta det ändå förekommer och det är skrämmande att man kan behandla hundar på det sättet.

När Anders växte upp hade familjen inga andra husdjur än en guldhamster. Om man inte räknar harungen som han hittade på tomten hemma och tog in i huset efter att mamman blivit överkörd …

– Den gillade konstigt nog att sitta på pappas bröst då han spelade trumpet. Så vi döpte den till Harpo. Men efter ett tag rymde den och det tyckte jag var sorgligt förstås.

Anders Bagge:

Båda älskar hundar

Anders skaffade sin första hund då han flyttade hemifrån – och sedan dess har han alltid haft minst en, oftast två vovvar.

– Jag kan helt enkelt inte tänka mig ett liv utan hundar. Man får verkligen villkorslös kärlek. De kommer ju till och med och springer mot mig då jag varit och hämtat posten i brevlådan utanför huset.

Blir du lika saknad av nya sambon Johanna Lind bara genom att gå utanför dörren?
– Haha, ja, ungefär. Nej, men vi trivs väldigt bra i varandras sällskap och hon älskar också hundar. Det är ju ett stort plus.

Paret har i dag tre hundar, en old english bulldog som heter Iris och två jack russellterrier vid namn Ebba och Selma – samt tre katter.

– Ebba och Selma skäller ofta och Iris är helt tyst. Hon undrar nog vad det är frågan om egentligen när de andra sätter i gång, skrattar Anders.

Anders Bagge:

Anders var tidigare gift med sin kollega Laila Bagge och sedan med Sarah Johansson.

Nuvarande flickvännen Johanna Lind blev utsedd till Fröken Sverige 1993. Idag driver hon en inredningsbutik och är agent inom hudvårdsbranschen.

– Vi lärde känna varandra för 16 år sedan då vi bodde grannar på Djursholm. Efter att Johanna separerat hördes vi av och började umgås mer. Först som vänner, men sedan växte det till något starkare och i somras blev vi ett par.

Johanna har sagt i en intervju att det bästa med dig är att ditt hjärta sitter utanpå kroppen, att du är varm och har kärlek för allt och alla. Vad är bäst hos Johanna?

– Hon är en underbart glad och trevlig tjej, som jag har väldigt roligt tillsammans med. Allt föll sig väldigt naturligt och det blev ganska fort så att hon flyttade in i mitt hus

Så det var inte den östgötska dialekten du föll för?
– Haha, jo, skriv det. Självklart var det dialekten. Men den kommer bara fram då hon pratar med någon släkting eller vän från Åtvidaberg, där hon föddes, eller Linköping. Speciellt då hon snackar i telefonen med sin pappa.

Johanna har beskrivit Anders skörhet som ”en liten fjäril med känslorna utanpå”.

– Alla ser direkt på mig hur jag mår, jag kan inte spela att jag mår bra om jag inte gör det. Och jag kan inte ljuga. I förhållanden är det väldigt viktigt för mig att reda ut om vi tjafsar eller bråkar om något. Jag klarar inte av att gå runt och vara osams. Min mamma och jag kunde ryka ihop ordentligt förr, men då löste vi det alltid direkt efteråt.

Anders Bagge:

Har Johanna samma intresse som du har för trädgård?

– Det är nog svårt att ha lika stort intresse som jag har. För mig är trädgården en förlängning av huset och enormt viktig. Jag vill att både gräsmattan och alla rabatter ska vara i topptrim. Och då ska ni veta att ytan är på 10 000 kvadratmeter totalt. Ibland tänker jag: ”Herregud hur ska jag få ordning på det här.”

– Jag har en åkgräsklippare som jag håller väldigt högt. Snäppet under hundarna, men helt på samma nivå som tjejen, haha. Nej, men det var ju så att i början var musiken min stora hobby. När den sedan blev mitt jobb föddes intresset för trädgård. Faktum är att jag har skrivit flera musikhits när jag suttit på åkgräsklipparen.

Anders var i början av 1990-talet medlem i grupperna Legacy of Sound och Ruff’n’ready. 1997 startade han Murlyn Music – ett produktionsbolag som fick stor framgång internationellt efter genombrottet med det amerikanska pojkbandet 98 Degrees. Anders skrev låtar och producerade.

Genom åren har han även skrivit och producerat låtar åt bland annat Madonna, Janet Jackson, Santana, Jennifer Lopez, Jessica Simpson, Céline Dion och Enrique Iglesias.

Men innan Anders klev in i juryn för Idol 2008 höll han sig i bakgrunden, utan att synas.

– Jag gillade aldrig att vara i fokus. När jag som ung uppträdde med mitt första band tyckte jag att det var oerhört obehagligt att stå på scenen. Det var samma sak när jag höll på med friidrott. Jag var så nervös inför varje tävling att jag spydde.

Istället för att konfrontera panikångest, sorg och rädslor kröp Anders allt längre in i sin bubbla – och tackade först nej till Idol tre gånger på grund av tanken på att bli offentlig. När frågan kom för fjärde gången svarade han ja och bestämde sig också för att vara öppen med sin panikångest. Idol fungerade som en sorts terapi.

– Förra säsongen, när jag inte var med, saknade jag Idol. Jag älskar det programmet och det är det absolut bästa sättet för en ung, talangfull person att pröva vingarna, säger han. 

Anders, hur bra är du på en skala från 1 till 10 på att:

… passa tider?

10 – Jag kommer alltid i tid, om inget oförutsett som jag inte kan påverka inträffar.

 … montera ihop ­Ikeamöbler?

– Det blir problem med tanke på mitt dåliga tålamod och jag lyckas av någon ­anledning alltid få det där paketet där det fattas en ­eller ett par skruvar. Eller så råkar jag tappa dem någonstans, ha ha.

… laga mat?

8 – En nia när det gäller kött och en sjua när det ­gäller fisk, men där håller jag på att lära mig bli bättre. Jag älskar att laga mat.

… hålla humöret bakom ratten?

5 – Ha ha, det kan vara lite si och så med, får jag väl ­erkänna. Jag kan bli väldigt irriterad på andra bilister, speciellt de som kör fel i rondeller eller som blåser på för mycket och är en trafikfara.

… kunna stå emot en ­godisskål eller öppnad chipspåse?

10 – Inga problem överhuvudtaget. Jag äter nämligen varken godis eller chips. 

… vara romantisk?

10 – I alla fall enligt min ­sambo Johanna. Jag tycker om att köpa blommor eller överraska på något sätt med ganska små medel.

Scroll to Top