Ny studie: Att ha husdjur gör dig lyckligare

En dansk undersökning visar att vi människor blir på bättre humör av att umgås med djur.

Hundar, katter och andra husdjur är inte bara gulliga, att vara någons matte eller husse gör oss dessutom lyckligare. Det här visar en ny undersökning genomförd av YouGov, på uppdrag för Agria djurförsäkring. I studien har 1 007 danska djurägare medverkat.

Resultatet visar bland annat att 20 procent upplever att deras husdjur är ett stöd när de är stressade och att 11 procent får stöd av djuren när de är deprimerade. Totalt anger hela 70 procent att de blir på bättre humör av sina husdjur.

Anledningen till att djur har den här positiva effekten på oss människor är att de inte kräver så mycket av oss. Hundar, till exempel, är ju som bekant glada och nöjda med att bara få vara i närheten av sin ägare. Dessutom visar tester att vår produktion av lyckohormonet oxytocin ökar när vi umgås med våra husdjur.

–  När du interagerar med en hund, och särskilt om du har ögonkontakt med den, ökar hormonet oxytocin i både hund och människa. Det är ett hormon som skapar en känsla av samhörighet, lycka och trygghet. Hundar kan avläsa våra känslor genom kroppsspråket och reagera på det, till exempel om vi är ledsna över något. De kan uppvisa ett tröstande och uppmuntrande beteende, säger Poul Videbech, professor och överläkare på centret för neuropsykiatrisk depressionsforskning i Glostrup, till Ekstrabladet.

 

Scroll to Top