-
Eldsjälarna i Lomma ordnar julfirande för äldre och ensamma: ”Det finns ett stort utanförskap”
För sjunde året arrangerar Gemensam Jul i Lomma i år julaftonsfirande för 120 gäster – både äldre och Ukrainaflyktingar. Hemmets Journal var med i fjol när sill, skinka, prinskorv och all den andra julmaten dukades fram.
-
Carina har gjort julbockar i 40 år: ”Det är så rofyllt att sitta och binda halm”
Många har sett hennes halmbockar på marknader och till jul pryder de platsen framför granen i tusentals hem. Halmslöjdaren Carina Kjellsdotter har bundit bockar i över 40 år och hemma hos henne är det julstämning nästan året runt.
-
Snickaren Petter odlar saffran på Bjärehalvön: Pilligt, tidskrävande och avkopplande
På Bjärehalvön i nordvästra Skåne växer julens smakrika guld. Snickaren och månskensbonden Petter Karlsson odlar saffrankrokus på sin gård utanför Båstad – en hobby som blivit ett lönande extraknäck.
-
Jayden, 13, fick träffa idolerna i Modo: ”Jag har fått allt jag har önskat mig”
Nyblivne tonåringen Jayden hade en stor dröm han ville förverkliga. Han ville hänga med spelarna i Modo Hockey i båset inför en match. Tack vare Hemmets Journal har han förverkligat den drömmen och fått alla spelarnas autografer på en matchtröja.
-
Flaggspelet 51
Gissa vilket land flaggan tillhör och vinn Minitrisslotter!
-
Snabblagad ragu på salsiccia
Ragu är en långkokt maträtt på kött/köttfärs och grönsaker. Här gör vi en snabbare variant på salsicciafärs. Gott och lättlagat!
-
Kycklingpanna med bacon
När du vill ha en riktigt god men fortfarande lättlagad middag passar vår härliga kycklingpanna full med smak av bacon, äpplen och timjan perfekt!
-
Plockbricka med goda röror
Rosta eller smörstek bröd, lägg upp oliver, ost och chark. Gör några röror och du har skapat myskvällens enklaste och godaste plockbricka!
-
Lyxig varm choklad med marshmallow-isbjörnar
Servera den lyxiga varma chokladen med en rejäl klick nyvispad grädde och en söt marshmallow-isbjörn på toppen.
-
Moas rågbullar
Apelsinskal ger spännande smak åt rågbullarna. Framifrån ser du Solbullar, Fikonkringlor och Moas rågbullar.
-
Solbullar I
Solroskärnor ger brödet god smak, dessutom blir det fiberrikt. Framifrån ser du Solbullar, Fikonkringlor och Moas rågbullar.
-
Fikonkringlor
Kanske har du fikon hemma? Passa då på att baka kringlorna, som är både goda och fiberrika. Framifrån ser du Solbullar, Fikonkringlor och Moas rågbullar.
-
Kuvertbröd med matvete
Sockerfritt bröd.
-
Millennietårta
Luftiga sockerkaksbottnar med frisk citronkräm emellan och mycket frukt ovanpå, det blir en perfekt tårta för det nya millenniet.
-
Valnötskyssar
Godare än så här kan det knappt blir! En liten "kyss" är som ett mellanting mellan kaka och godis. Med sjuden smet blir marängerna blanka och lite sega inuti.
-
Knäckig äppelkaka (av Johanna i Kristianstad)
Du behöver 175 g margarin 3 dl socker 3 dl mjöl 1.5 tsk bakpulver äpplen efter behag Det här behövs för ca 6-8 port: Gör…
-
Saffransbröd
Julens traditionella saffransbröd med pojke längst fram till vänster och enkel lussekatt bredvid. Bakom ser du från vänster dubbel lussekatt, julvagn och prästens hår.
-
Klenäter
Ingen jul utan mandelmusslor, klenäter och struvor. Du kan baka dem redan nu och sedan förvara dem i kylen eller frysen tills de ska avnjutas. Lite citron och konjak ger extra fin smak åt klenäterna (i bakgunden på bilden). Klenäter är för många den viktigaste julkakan.
















