-
Eldsjälarna i Lomma ordnar julfirande för äldre och ensamma: ”Det finns ett stort utanförskap”
För sjunde året arrangerar Gemensam Jul i Lomma i år julaftonsfirande för 120 gäster – både äldre och Ukrainaflyktingar. Hemmets Journal var med i fjol när sill, skinka, prinskorv och all den andra julmaten dukades fram.
-
Carina har gjort julbockar i 40 år: ”Det är så rofyllt att sitta och binda halm”
Många har sett hennes halmbockar på marknader och till jul pryder de platsen framför granen i tusentals hem. Halmslöjdaren Carina Kjellsdotter har bundit bockar i över 40 år och hemma hos henne är det julstämning nästan året runt.
-
Snickaren Petter odlar saffran på Bjärehalvön: Pilligt, tidskrävande och avkopplande
På Bjärehalvön i nordvästra Skåne växer julens smakrika guld. Snickaren och månskensbonden Petter Karlsson odlar saffrankrokus på sin gård utanför Båstad – en hobby som blivit ett lönande extraknäck.
-
Jayden, 13, fick träffa idolerna i Modo: ”Jag har fått allt jag har önskat mig”
Nyblivne tonåringen Jayden hade en stor dröm han ville förverkliga. Han ville hänga med spelarna i Modo Hockey i båset inför en match. Tack vare Hemmets Journal har han förverkligat den drömmen och fått alla spelarnas autografer på en matchtröja.
-
Flaggspelet 51
Gissa vilket land flaggan tillhör och vinn Minitrisslotter!
-
Snabblagad ragu på salsiccia
Ragu är en långkokt maträtt på kött/köttfärs och grönsaker. Här gör vi en snabbare variant på salsicciafärs. Gott och lättlagat!
-
Kycklingpanna med bacon
När du vill ha en riktigt god men fortfarande lättlagad middag passar vår härliga kycklingpanna full med smak av bacon, äpplen och timjan perfekt!
-
Plockbricka med goda röror
Rosta eller smörstek bröd, lägg upp oliver, ost och chark. Gör några röror och du har skapat myskvällens enklaste och godaste plockbricka!
-
Lyxig varm choklad med marshmallow-isbjörnar
Servera den lyxiga varma chokladen med en rejäl klick nyvispad grädde och en söt marshmallow-isbjörn på toppen.
-
Nötfromage
Bra bjuddessert som kan stå klar i kylen och vänta på gästerna.
-
Rabarberpaj
Rabarber ger en försmak av den ljuvliga sommaren. Här är en god paj att njuta av till efterrätt.
-
Falsk savarin
Den äkta savarinen är bakad av jäsdeg, men med sockerkaka som stomme blir den faktiskt godare.
-
Ostkaka
Min småländska mormor bakade naturligtvis ostkakan med löpe. Det här är en mycket förenklad variant, men den är också god med sylt och lättvispad grädde.
-
Currykorv med pasta
Pasta av olika slag kan bilda grunden i maten, om man vill leva billigt. Och pasta kan varieras nästan hur mycket som helst. Här är ett förslag!
-
Timpana
En maltesisk makaronipudding som mättar rejält.
-
Asiatiska äggnudlar med fläskfilé och räkor
En snabb och god festrätt.
-
Kreolsk korv
Pasta får väl numera räknas till vår husmanskost och går att variera i det oändliga. Den här kryddiga röran, serverade jag till nykokt pasta men den är lika god till ris.
-
Pastakolijox (av Maria i Karlskoga)
Du behöver 1 st tonfisk burk i vatten 1 st burk crème fraîche 1 st purjolök 1 st champinjoner burk skivade 3 st vitlök klyftor…
















