-
Eldsjälarna i Lomma ordnar julfirande för äldre och ensamma: ”Det finns ett stort utanförskap”
För sjunde året arrangerar Gemensam Jul i Lomma i år julaftonsfirande för 120 gäster – både äldre och Ukrainaflyktingar. Hemmets Journal var med i fjol när sill, skinka, prinskorv och all den andra julmaten dukades fram.
-
Carina har gjort julbockar i 40 år: ”Det är så rofyllt att sitta och binda halm”
Många har sett hennes halmbockar på marknader och till jul pryder de platsen framför granen i tusentals hem. Halmslöjdaren Carina Kjellsdotter har bundit bockar i över 40 år och hemma hos henne är det julstämning nästan året runt.
-
Snickaren Petter odlar saffran på Bjärehalvön: Pilligt, tidskrävande och avkopplande
På Bjärehalvön i nordvästra Skåne växer julens smakrika guld. Snickaren och månskensbonden Petter Karlsson odlar saffrankrokus på sin gård utanför Båstad – en hobby som blivit ett lönande extraknäck.
-
Jayden, 13, fick träffa idolerna i Modo: ”Jag har fått allt jag har önskat mig”
Nyblivne tonåringen Jayden hade en stor dröm han ville förverkliga. Han ville hänga med spelarna i Modo Hockey i båset inför en match. Tack vare Hemmets Journal har han förverkligat den drömmen och fått alla spelarnas autografer på en matchtröja.
-
Flaggspelet 51
Gissa vilket land flaggan tillhör och vinn Minitrisslotter!
-
Snabblagad ragu på salsiccia
Ragu är en långkokt maträtt på kött/köttfärs och grönsaker. Här gör vi en snabbare variant på salsicciafärs. Gott och lättlagat!
-
Kycklingpanna med bacon
När du vill ha en riktigt god men fortfarande lättlagad middag passar vår härliga kycklingpanna full med smak av bacon, äpplen och timjan perfekt!
-
Plockbricka med goda röror
Rosta eller smörstek bröd, lägg upp oliver, ost och chark. Gör några röror och du har skapat myskvällens enklaste och godaste plockbricka!
-
Lyxig varm choklad med marshmallow-isbjörnar
Servera den lyxiga varma chokladen med en rejäl klick nyvispad grädde och en söt marshmallow-isbjörn på toppen.
-
Köttfärsrulltårta (av Vera i Norrköping)
Gillar att hitta på nya recept och har nyss experimenterat fram den här goda rätten…
-
Festa på läcker fiskpaté
En luftig och fin fiskpaté är omtyckt på alla festbord. Med lite saffran i smeten ger vi vår läckra paté lite extra julstuk i både färg och smak. Låt patén svalna innan den stjälps upp. Garnera med kräftstjärtar och något grönt. Bjud såsen till.
-
Pepparkaksparfait med citrussallad I
Vi smaksätter en smarrig parfait med lite av julens pepparkakor.
-
Ris à la Malta med jordgubbar
Av risgrynsgröten gör vi en len ris à la Malta som njutes tillsammans med apelsinsmaksatta jordgubbar.
-
Fruns grova bröd
Ett mustigt och gott bröd som bara blir godare, om det får "mogna" ett par dagar. Gott till skinksmörgåsen!
-
Smålandslimpa för doppet
En limpa som är min och familjens favorit passar utmärkt till "doppet". Här är receptet.
-
Provencalskt revbensspjäll
Med "provencale" i namnet förstås, att det ingår vitlök. Denna kan man givetvis utesluta, om man inte tycker om den.
-
Inlagd ingefärssill
En ny fräsch inläggning som du lätt gör med urvattnad inläggningssill. På fatet ligger krämig julsill, bakom t v står en burk senapssill och t h ingefärssill.
-
Krämig julsill I
Med matjessillfiléer gör du snabbt och lätt en god sillinläggning. På fatet ligger krämig julsill, bakom t v står en burk senapssill och t h ingefärssill.
















