-
Eldsjälarna i Lomma ordnar julfirande för äldre och ensamma: ”Det finns ett stort utanförskap”
För sjunde året arrangerar Gemensam Jul i Lomma i år julaftonsfirande för 120 gäster – både äldre och Ukrainaflyktingar. Hemmets Journal var med i fjol när sill, skinka, prinskorv och all den andra julmaten dukades fram.
-
Carina har gjort julbockar i 40 år: ”Det är så rofyllt att sitta och binda halm”
Många har sett hennes halmbockar på marknader och till jul pryder de platsen framför granen i tusentals hem. Halmslöjdaren Carina Kjellsdotter har bundit bockar i över 40 år och hemma hos henne är det julstämning nästan året runt.
-
Snickaren Petter odlar saffran på Bjärehalvön: Pilligt, tidskrävande och avkopplande
På Bjärehalvön i nordvästra Skåne växer julens smakrika guld. Snickaren och månskensbonden Petter Karlsson odlar saffrankrokus på sin gård utanför Båstad – en hobby som blivit ett lönande extraknäck.
-
Jayden, 13, fick träffa idolerna i Modo: ”Jag har fått allt jag har önskat mig”
Nyblivne tonåringen Jayden hade en stor dröm han ville förverkliga. Han ville hänga med spelarna i Modo Hockey i båset inför en match. Tack vare Hemmets Journal har han förverkligat den drömmen och fått alla spelarnas autografer på en matchtröja.
-
Flaggspelet 51
Gissa vilket land flaggan tillhör och vinn Minitrisslotter!
-
Snabblagad ragu på salsiccia
Ragu är en långkokt maträtt på kött/köttfärs och grönsaker. Här gör vi en snabbare variant på salsicciafärs. Gott och lättlagat!
-
Kycklingpanna med bacon
När du vill ha en riktigt god men fortfarande lättlagad middag passar vår härliga kycklingpanna full med smak av bacon, äpplen och timjan perfekt!
-
Plockbricka med goda röror
Rosta eller smörstek bröd, lägg upp oliver, ost och chark. Gör några röror och du har skapat myskvällens enklaste och godaste plockbricka!
-
Lyxig varm choklad med marshmallow-isbjörnar
Servera den lyxiga varma chokladen med en rejäl klick nyvispad grädde och en söt marshmallow-isbjörn på toppen.
-
Biff stroganoff
Biff Stroganoff är strimlad biff och skapades åt den tandlöse ryske greve Alexander Sergejevitj Stroganov, så att han slapp tugga. Det finns många olika versioner om hur rätten uppkom ? men den här låter mest sannolik!
-
Blinier
Blinier görs vanligen för att fira vinterns slut och för att äta upp sig inför den stora fastan.
-
Vi ska resa bort – var ska katten vara?
Jag vet inte riktigt hur jag ska göra med min katt när vi nu ska resa bort i två veckor. Han är en mycket rädd…
-
Doktorn: Oftast kommer håret tillbaka efter ett halvår
Hudläkare Mats Berg är verksamhetschef på hudkliniken Sörmland, som tillhör landstinget. Här svarar han på våra frågor om håravfall. Vad menas med sjukligt håravfall?– Det är…
-
Jag tappade håret när mamma dog
Vi såg och hörde henne senast i Allsång på Skansen i somras, Annika “Mary Joe” Ljungberg med sin sprittande countrymusik. Men bakom Annikas sång, glada leende och pigga utstrålning bär hon på en stor, svårläkt sorg. Och det långa svallande blonda håret, en viktig del av hennes varumärke, är numera en peruk.
-
Sparrisrisotto med parmabakad torsk
Du behöver 2 bitar torskrygg salt och peppar 1 msk pesto finns att köpa färdig 2 skiva parmaskinka Sparrisrisotto: 1 st schalottenlök 2 tsk olivolja…
-
Potatis- och savoykålsgryta
Du behöver 4 dl kalvbuljong av fond 1 st purjolök dm 2 st potatis 2 st morot 0.5 tsk kummin 0.25 st savojkålshuvud 2 st…
-
Morotssoppa med mozzarella och rucolamacka
Du behöver 4 st morötter 1 st potatis 5 dl grönsaksbuljong av fond 1 tsk ingefära riven färsk 0.5 st pressad apelsinsaft salt och peppar…
-
Gnocchi med spenat och lax
Du behöver 300 g färsk gnocchi 150 g bladspenat 1 msk matfett 1 dl matlagningsgrädde 1 msk redning maizena 1 msk gräslök skivad 0.5 tsk…















