Stockholms skärgård: Underbara dagar bland kobbar och skär

Vågornas kluckande ackompanjerar vår resa ut i Stockholms skärgård, där vi besöker åtta av de mest pittoreska öarna. Förbered dig på karga klippor, salt hav, röda stugor och äkta skärgårdsromantik!

Stockholms skärgård ­består av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär. På denna resa upptäcker vi åtta av dess guldkorn.

Medan vi strosar bland ­syrenbuskar på pittoreska ­Arholma får vi oss till livs historien om ryssarnas angrepp här 1719. I Furusund följer vi i August Strindbergs spår och på Norröra ser vi miljöerna där Saltkråkan spelades in.

Genuina Rödlöga bjuder på vandring längs fina, kala granitklippor och en härlig skärgårdslunch. Under resan går vi också den så kallade båtluffarleden från Finnhamn till Ingmarsö.

Som avslutning på resan får vi lära oss allt om Morden i Sandhamn under en runda i Viveca Stens fotspår runt Stockholms mest kända skärgårdsö.

Vi bor på gamla anrika hotell och värdshus med halvpension på Lidö, Furusund och på Seglarhotellet på Sandhamn, samt i enklare vandrarhemsstugor på Finnhamn.

Vi reser både med chartrade båtar och reguljärt.

Välkomna att följa med!

I Arholma by möts vi av charmiga fiskebodar och skärgårds­hemman.

Stockholms skärgård 25–29 juni eller 5–9 augusti

Dag 1

Med chartrad buss åker vi från Stockholm Central 08.30 och ankommer till Räfsnäs brygga efter ca 90 minuter.

Med egen båt åker vi nu mot resans första anhalt, ­Arholma, där vi startar med ett besök vid Båken, ett utsiktstorn på öns högsta punkt. Det var här ryssarna påbörjade sin anstormning av Stockholms skärgård som kom att påverka nästan hela skärgården och stora delar av Sveriges östkust.

Vi ägnar eftermiddagen åt Arholma och vi gör det till fots. Vi korsar ön på små slingrande grusvägar mellan syrenhäckar, förbi pittoreska Arholma by, och kommer ­efter ca 1,5 km fram till några av skärgårdens bäst bevarade fiskebodar från slutet av 1600-talet.

Båten tar oss sedan vidare till Lidö där vi ska tillbringa vår första natt i skärgården. Vi bor i dubbelrum med toalett ute i korridoren på Lidö värdshus. På kvällen bjuder våra värdar på en tvårätters middag.

Från utsiktstornet Båken på Arholma ser vi långt ut i havsbandet.

Dag 2

Efter frukost lämnar vi Lidö. Vid ankomst till Furusund lämnar vi vårt bagage på ­klassiska Furusunds värdshus, där vi ska bo över natten. Med båt tar vi oss längre ut i havsbandet.

Vårt första stopp blir Rödlöga. Här finns det möjlighet till lunch på kaféet. Alldeles intill ligger Gammelstugan som inrymmer ett litet museum med glimtar från öns historia. Därefter kan ni
själva välja om ni vill göra en fin vandring runt ön som ­avslutas vid de vackra kala granitklipporna som givit ön dess namn.

På väg tillbaka mot Furusund stannar vi till i Norröra för ett kortare strandhugg. Middag och övernattning på Furusunds värdshus.

På Furusunds värdshus sover vi gott med havet som närmaste granne.

Dag 3

På morgonen promenerar vi längs Zorns väg och Strindbergs väg för att få en liten ­inblick i Furusunds fornstora dagar. Vid elvatiden åker vi ­vidare till Finnhamn. På ön finns promenadvänliga stigar som slingrar sig över den lummiga ön, med områden täckta av odlingsmarker och lövträd blandat med vackra hällmarker. Dagens lunch intar vi på Finnhamns krog.

För den som vill ta det lugnt i Finnhamn går det alldeles utmärkt. För dem som vill göra en lite större aktivitet ordnar vi med en kortare vandring till grannön Ingmarsö. Det är en del av den så kallade Båtluffarleden, totalt sju kilometer på öarna Ingmarsö och Finnhamn.

Det går flera båt­ar tillbaka till Finnhamn och ni väljer själva om ni vill inta er middag på Ingmarsö krog eller i Finnhamn. Vi bor i Finnhamn vandrarhems tvåbäddsstugor denna natt, med dusch och ­toalett i huvudbyggnaden.

Ett kvällsdopp hinns med för den som önskar.

Dag 4

Efter frukost och egentid tar vi Waxholmsbolagets båt till Sandhamn. Du bestämmer själv om du äter lunch innan vi åker eller om du äter under färden till Sandhamn.Vi ankommer vid tvåtiden.

Vi gör en gemensam promenad för att lära känna ön lite mer och får lära oss allt om Morden i Sandhamn under en runda i författaren Viveca Stens fotspår. Avskedsmiddag på lokal restaurang och övernattning på Seglarhotellet, där vi också har tillgång till pool.

Sandhamn är en härlig plats som vi lär känna under vår resa.

Dag 5

Vi har förmiddagen till eget förfogande. Det går att hyra cykel och ta sig runt på ön ­eller bara promenera. Badstränder finns bland annat i Trouville på sydöstra sidan av ön samt vid Fläskberget på nordvästra sidan.

På eftermiddagen tar vi en av Waxholmsbolagets båtar tillbaka till Stockholm där vi avslutar vårt skärgårdsäventyr med fina minnen och upplevelser.

Resefakta: Stockholms skärgård med Hemmets Journal

Avresa: 25 juni eller 5 augusti
Hemresa: 29 juni eller 9 augusti
Pris: 13 800 kr i del i dubbelrum per person.

Allt detta ingår:

  • Alla transporter med reguljär båttrafik: Lidö–Furusund, Furusund–Rödlöga, Rödlöga–Norröra, Furusund–Finnhamn, Ingmarsö–Finnhamn, Finnhamn–Sandhamn och Sandhamn–Stavsnäs samt buss Stavsnäs–Slussen. Chartrade båtar: Räfsnäs–­Arholma–Lidö samt Norröra–Furusund.
  • Hyrd buss från Stockholms Central till Räfsnäs.
  • Boende med del i dubbelrum på fyra anrika hotell på öarna: Lidö värdshus, Furusunds värdshus, Finnhamns vandrarhemsstugor samt Seglarhotellet på Sandhamn. Bra hotellstandard i Furusund och på Sandhamn. Enklare standard på Lidö med dusch och toalett utvändigt. På Finnhamn enkel stugstandard med toalett och dusch inne på vandrarhemmet.
  • Middag på Lidö, middag i Furusund, lunch på Finnhamn och middag på Sandhamn.
  • Guidade promenader på ­Arholma, Norröra, Rödlöga, från Finnhamn till Ingmarsö samt i Viveca Stens fotspår på Sandhamn.
  • Färdledare med goda kunskaper om skärgården.
  • Skriftlig deltagarinfo.

Tillägg:

  • Måltider som inte nämns ovan samt dryck till maten.
  • Enkelrumstillägg: 2 900 kr.

Boka så här: Ring Världens resor på tel 08-669 55 25 eller boka på www.varldensresor.se/hemmetsjournal

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tid­tabellsändringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan Världens resor och Hemmets Journal/Icakuriren

Scroll to Top