Höga kusten och Inlandsbanan – ett oförglömligt äventyr i norr

Med chartrad rälsbuss färdas vi på Inlandsbanan under tre dagar med besök i bland annat Kiruna, Jokkmokk och på ishotellet i Jukkasjärvi.

I juni dröjer sig solen kvar till sent på kvällarna i Midnattsolens land och i september färgas landskapet i gyllene toner. Resan innehåller det bästa av det mesta, till exempel ett besök i fiskeläget Ulvöhamn som förknippas starkt med surströmming.

Vi besöker Kiruna där en unik stadsomvandling pågår. Vi får också en guidad visning av gruvan 540 meter under jord. Det berömda ishotellet i Jukkasjärvi, som lockar besökare från hela världen, besöker vi också.

I tre dagar har vi vår egen rälsbuss som vi åker med från Gällivare till Vilhelmina. Längs vägen passerar vi Sveriges största kraftstation Harsprånget och i Jokkmokk gör vi ett besök på Ájtee same­museum.

Hällingsåfallet är relativt okänt men otroligt vackert. Foto: Världens Resor

Ett stopp vid Polcirkeln är populärt liksom promenaden ut till Europas längsta fors, Storforsen, där vi ser och känner urkraften i vattnet. Det fina rallarmuseet i Moskosel och ett Inlandsbanemuseum i Sorsele hinns också med.

Fatmomakke kyrkstad, vid foten av Marsfjället, är den mest framträdande samiska kyrkstaden i Sverige med 80 kåtor, stugor, bodar och en fin kyrka med samiska förtecken. Vildmarksvägen är en av Sveriges högst belägna vägar och har meterhöga snöväggar.

Missa inte detta oförglömliga äventyr!

Höga kusten väntar med fantastiska naturupplevelser. Foto: Världens Resor

Höga kusten & Inlandsbanan 10–16 juni eller 5–11 september 2024

Dag 1: Höga kusten och Ådalen

Tåg från Stockholm till Sundsvall, varifrån vi fortsätter med egen buss mot Höga kusten. Efter en bensträckare vid Sandöbron, där vi får ta del av historien om Ådalen 1931, fortsätter vi till vårt hotell vid Högakustenbron. Välkomstmiddag.

Dag 2: Skuleskogens nationalpark

Med chartad båt från Ullånger når vi arkipelagens främsta ö, Ulvön. Här får vi en guidad visning av det vackra kapellet och får höra om surströmmingens historiapå Ulvö museum. Tillbaka på fastlandet fortsätter vi till Skuleskogens nationalpark. Möjlighet för vandring till utsiktsplatsen vid Nylandsrutens brant. Vi fortsätter till Umeå, björkarnas stad, där vi bor på hotell över natten.

En av Sveriges vackraste vägar tar oss förbi Norrfällsviken. Foto: Världens Resor

Dag 3: Ishotellet och Kiruna

Morgontåg till Kiruna. Under en bussrundtur bevittnar vi stadsomvandlingen och besöker Kiruna kyrka. Resan fortsätter till Jukkasjärvi där vi får beundra iskonsten på Ishotellet samt besöker Jukkasjärvi kyrka. Fri tid och middag på egen hand i nya delen av Kiruna, efter incheckning på hotellet på eftermiddagen.

Dag 4: Kirunagruvan och rälsbuss genom Lappland

Med buss gör vi ett studiebesök i gruvan. Lunch på egen hand innan resan fortsätter till Gällivare där vi går ombord på vår chartrade rälsbuss som under tre dagar tar oss genom Lappland. Över oändliga myrar passerar vi flera kraftstationer med spännande historia. Färden går vidare mot Jokkmokk där vi äter en gemensam middag på vårt hotell.

Det finns stora chanser att se renar på vägen. Foto: Världens Resor

Dag 5: Polcirkeln och Storforsen

Vi besöker fjäll- och samemuseet Ájtte, samt äter lunch. Vi stannar till vid Polcirkeln innan vi når ­Kåbdalis och Storforsen. ­En härlig middag serveras med utsikt över forsen.

Dag 6: Arvidsjaur, Sorsele och Trappforsen

Vi fortsätter längs Inlandsbanan mot Vilhelmina och gör stopp vid Piteälvsbron. Vi stannar i Sorsele och besöker Inlandsbanemuseet. Vi fortsätter med egen buss och gör ett stopp vid mäktiga Trappstegsforsen innan vi besöker den samiska kyrk­staden Fatmomakke vid ­foten av Marsfjäll. Avskeds­middag och övernattning på Saxnäsgården.

Dag 7: Längs Vildmarksvägen

Färden fortsätter längs den vackra Vildmarksvägen med stopp vid Stekenjokk och vid Hällingsåfallet. Vi når sen Östersund och tar tåget tillbaka till Stockholm.

Stekenjokk utgör en mäktig syn på resan. Foto: Världens Resor

Resefakta Höga kusten & Inlandsbanan

När: 10–16 juni och 5–11 september 2024
Pris: 26 900 kr per person i delat dubbelrum
Avreseort: Stockholm. (Bor du längs vägen norrut ordnar vi biljett därifrån).

I priset ingår:

 • Tågresor enligt programmet.
 • Chartrad rälsbuss i tre dagar endast för vår grupp, med 60 sittplatser och gott om utrymme ombord.
 • Bussresor enligt programmet.
 • Inträden och guidning enligt dagsprogram.
 • Del i dubbelrum på hotell av bra standard enligt programmet.
 • Halvpension, frukost alla dagar (2–7) samt lunch eller middag dag 1–7.
 • Kunnig färdledning.

Tillägg:

 • Enkelrumstillägg: 3 600 kr
 • Måltider som inte nämns i programmet.
 • Måltidsdryck.
 • Avbeställningsskydd och ­reseförsäkring.

Boka så här: Ring Världens Resor 08-669 55 25 eller via hemsidan www.varldensresor.se/hemmetsjournal

Vid bokning får du övriga ­rese­villkor. Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och ­tidtabelländringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan ­Hemmets Journal och Världens Resor.

Scroll to Top