AVSLUTAD RESA: Drömresa i Portugal och Andalusien: historia, kultur och vackra landskap

Följ med på en riktigt underbar rundresa i Portugal och södra Spanien med extra allt. Du får se det finaste och bästa av Lissabon och Sevilla och dessutom smaka på det vackra portugisiska landskapet Alentejo med sina kork- och vinodlingar.

Vi reser till Portugal och upptäcker landets spännande historia, dess kulturskatter och böljande vackra landskap. Vår resa börjar i Lissabon, en av Europas livligaste och mest kosmopolitiska städer, och fortsätter till det glesbefolkade Alentejo som med sitt rofyllda landskap och lugna tempo är som en tidskapsel.

Under tre dagar utforskar vi Alentejo med regionens bästa i fokus – ett landskap med oändliga vetefält, olivlundar, korkträdsskogar, blommande ängar och muromgärdade medeltida städer.

Resan fortsätter till spanska Andalusien. Längs vägen upptäcker vi det romerska arvet i Merida innan vi avrundar i Sevilla, en riktig skattkista med historisk arkitektur, färgglada marknader, lugna parker, flamenco och tapas.

Drömresa i Portugal och Andalusien: historia, kultur och vackra landskap
Det vackra Belemtornet byggdes för att högtidlighålla Vasco da Gamas upptäcktsfärder till Indien.

Portugal och Andalusien 2–9 november 2022

Dag 1

Ankomst till Lissabon på eftermiddagen. På väg till hotellet får vi vår första introduktion till staden. Vi gör ett stopp vid centrala torget Rossio och och ett vid hissen Elevador de Santa Justa, byggd 1902 och inspirerad av Eiffeltornet i Paris. Härifrån får vi en förtjusande utsikt över staden. Gemensam välkomstmiddag på kvällen.

Dag 2

Lissabon

Vi ägnar dagen åt Lissabon, en av världens äldsta städer. Vi ser de gamla delarna av staden delvis till fots för att få historien till livs men en tur på den berömda spårvagn 28 ingår också. Vi följer de branta gatorna i Alfama, de gamla moriska kvarteren med massor av hantverksbutiker och kaféer. Vi upptäcker årtionden av historia och avslutar i den vackra Estrela-basilikan.

Resten av dagen fri för egna upptäckter. Det finns flera museer i världsklass att besöka och vår färdledare hjälper dig till rätta.

Drömresa i Portugal och Andalusien: historia, kultur och vackra landskap
I Lissabon tar vi en tur på den berömda spårvagn 28.

Dag 3

Lissabon–Évora

Vi ägnar del av förmiddagen åt ett besök av Jeronimoklostret från 1500-talet. Vi också ser Belemtornet som ståtar i hamninloppet. Det byggdes för att högtidlighålla Vasco da Gamas upptäcktsfärder till Indien.

Vi äter lunch innan vi lämnar Lissabon och med egen buss rör oss mot Alentejo. Alentejo har kallats både Portugals Provence och Toscana men sanningen är att Alentejos charm är mer lågmäld. Regionen är glesbefolkad, tempot långsamt och livet traditionsbundet.

Juvelen i kronan är Évora, en stad känd sedan antiken och det är här vi bor i två nätter. På vägen till Évora gör vi ett besök på Almendres Cromlech, den största portugisiska stenformationen från den neolitiska perioden.

Dag 4

Évora

Höjdpunkterna är många på vår stadspromenad i Évora: det romerska templet, katedralen, casas pintadas –de målade husen, Cadaval-palatset, universitet och det magnifika torget Praça do Giraldo. Här finns så mycket historia att hela staden är upptagen på Unescos världsarvslista.

San Francisco-klostret med tillhörande Capela dos Ossos – benkapellet – är ett annat måste och trots det obehagliga namnet är kapellet både vackert och viktigt ur historiskt perspektiv. Väggarna byggdes av skelettdelar som upptäcktes i en massgrav efter pesten på 1300-talet.

Drömresa i Portugal och Andalusien: historia, kultur och vackra landskap
Katedralen i Évora är slående vacker.

Dag 5

Évora–Elvas

Vi lämnar Évora efter frukost. Resan fortsätter med egen buss och vi ser många av de slott, vakttorn och befästa städer och byar som är utspridda över hela Alentejo. De vittnar om Reconquista-perioden, återerövringen av Iberiska halvön efter den moriska expansionen på 700-talet..

Vi gör några stopp för att lära oss om Alentejos hantverkstraditioner, gastronomi och uråldriga vinkultur. Bland annat gör vi ett besök på en korkfabrik och lär oss hur Alentejos dyrbara kork framställs och används.

I Estremoz besöker vi en vinproducent och provar några viner. Vi kombinerar det med avsmakning av lokalproducerade produkter och olivolja.

Senare på eftermiddagen når vi gränsstaden Elvas. Här stannar vi en natt.

Dag 6

Elvas–Sevilla

Idag lämnar vi Portugal och reser in i den spanska regionen Extremadura. Här sammanflätas Spaniens och Portugals historiska rötter.

Huvudstaden i Extremadura är Mérida. Den romerska teatern och en rad av historiska lämningar från romartiden är den lilla stadens stolthet. Vi gör en stadsvandring med historiska förtecken och äter lunch. På eftermiddagen reser vi vidare till Sevilla dit vi kommer på sena eftermiddagen.

Drömresa i Portugal och Andalusien: historia, kultur och vackra landskap
De gamla kvarteren i Sevilla gömmer några av världens bästa tapasställen.

Dag 7

Sevilla

Vi har en dag i Sevilla, den fjärde största staden i Spanien och Andalusiens huvudstad.

Vi gör en stadspromenad som täcker hjärtat av Sevilla där viktiga etapper i Spaniens historia sammanfattas. Vi besöker bland annat stadens gamla judiska kvarter och det magnifika kungliga palatset Real Alcazar som varit i bruk i mer än tusen år.

I labyrinten av smala kullerstensgator och romantiska torg finns några av stadens bästa tapasbarer och flamencoställen. Flamenco, dansen och sången föddes i Sevilla och är den perfekta formen av andalusisk folklore.

På kvällen för en avskedsmiddag.

Dag 8

Förmiddag på egen hand. Transfer till flygplatsen efter lunch.

Drömresa i Portugal och Andalusien: historia, kultur och vackra landskap
Elevador de Santa Justa, byggd 1902 och inspirerad av Eiffeltornet i Paris.

Resefakta Portugal och Andalusien

Avresa: 2 november 2022

Hemkomst: 9 november 2022

Pris: 24 900 kronor

Tillägg: Enkelrum: 2 400 kronor

Allt detta ingår:

  • Flyg Stockholm–Lissabon, Sevilla–Stockholm (Anslutning från Köpenhamn mot tillägg)
  • Del i dubbelrum, sammanlagt 7 nätter på mellanklasshotell eller lokala gästgiverier, pousadas.
  • Alla transporter med egen hyrd buss och samtliga transfers.
  • Halvpension (frukost och lunch eller middag varje dag).
  • Vinprovning och avsmakning av lokala produkter i Alentejo.
  • Svensk färdledning och lokala guider vid några tillfällen 
  • Inträden till museer och sevärdheter enligt programmet.
  • Guidade stadsturer i Lissabon, Évora, Mérida och Sevilla.

Så här bokar du:

Ring Världens resor på telefon 08-669 55 25 eller besök varldensresor.se

Minst 25 deltagare krävs för att genomföra resan. Begränsat antal platser. Vi reserverar oss för eventuella program, pris och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Scroll to Top