Du behöver
-
16 stycken:
- 25 g jäst
- 2 ½ dl mjölk
- ¾ dl strösocker
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 krm salt
- 6 ½ dl vetemjöl
- 75 g smör, rumsvarmt Fyllning:
- 300 g mandelmassa
- ½ dl mjölk
- 3 dl vispgrädde Garnering:
- florsocker Ugn: 200°
Gör så här
Smula jästen i degskålen. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt socker, kardemumma, salt, mjöl och smöret i bitar.
Arbeta degen väl tills degen är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Kavla ut degen till en kvadrat, 25x25 cm och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Grädda strax under mitten i ugnen i 20 minuter. Låt svalna. Skär av övre delen av rektangeln som ett tunt lock.
Fyllning: Riv mandelmassan och rör den smidig med mjölk.
Bred ut fyllningen på brödet, gärna med en slickepott doppad i vatten så inte fyllningen fastnar. Vispa grädden och bred över fyllningen.
Garnering: Skär locket i rutor och lägg tillbaka ovanpå fyllningen och grädden. Skär igenom fyllning och bottnen med rutorna som mall och sikta florsocker över semmelrutorna.