Semmelrutor

Baka semlor på enklaste vis! Semmelrutorna bakas som en stor fyrkant och skärs sedan i bitar. Det blir fika till många!

Du behöver

    16 stycken:
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 krm salt
  • 6 ½ dl vetemjöl
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning:
  • 300 g mandelmassa
  • ½ dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnering:
  • florsocker
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Smula jästen i degskålen. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt socker, kardemumma, salt, mjöl och smöret i bitar.

2

Arbeta degen väl tills degen är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

3

Kavla ut degen till en kvadrat, 25x25 cm och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

4

Grädda strax under mitten i ugnen i 20 minuter. Låt svalna. Skär av övre delen av rektangeln som ett tunt lock.

5

Fyllning: Riv mandelmassan och rör den smidig med mjölk.

6

Bred ut fyllningen på brödet, gärna med en slickepott doppad i vatten så inte fyllningen fastnar. Vispa grädden och bred över fyllningen.

7

Garnering: Skär locket i rutor och lägg tillbaka ovanpå fyllningen och grädden. Skär igenom fyllning och bottnen med rutorna som mall och sikta florsocker över semmelrutorna.

Scroll to Top