Pepparrotskött med kokta grönsaker

Mört kött med massor av smak! Använd färsk pepparrot så blir det extra gott. Servera köttet med kokt potatis, haricots verts och kokta morötter.

Du behöver

    4–6 portioner:
  • 1 kg benfritt kött av kalvhögrev, lammstek eller grytbitar av nötkött
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • ½ purjolök
  • 1 liten bit rotselleri
  • Pepparrotssås:
  • 3 msk smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 8 dl buljong från köttkoket
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl färskriven pepparrot
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • ½ dl finhackad persilja
  • Servera med:
  • kokt potatis
  • kokta haricots verts
  • kokta morötter
  • Garnera med:
  • hackad persilja
  • grovriven pepparrot

Gör så här

1

Putsa köttet och dela det i ca 2 x 2 cm stora bitar. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och skumma av med en slev.

2

Skala och skiva moroten. Skala och klyfta löken. Vänd ner morot, lök, lagerblad, vitpepparkorn och salt i grytan.

3

Ansa, dela och strimla purjolöken och vänd ner i grytan. Skala och tärna rotsellerin grovt och vänd ner i grytan. Låt köttet koka på låg värme i 1–1 ½ timme tills det är mört. Pepparrotskött kräver en stunds koktid men sköter sig självt. Skumma av ordentligt så får du en klar och fin buljong.

4

Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.

5

Pepparrotssås: Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Rör om och tillsätt lite av köttbuljongen. Rör om tills blandningen är klumpfri.

6

Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning. Tillsätt grädden och koka på svag värme i ca 5 minuter. Rör om då och då.

7

Vänd ner pepparrot, salt, vitpeppar, citronsaft och persilja i såsen.

8

Vänd ner köttet i såsen. Låt allt få ett uppkok. Plocka eventuellt bort lagerbladen.

9

Servera med potatis och grönsaker. Garnera med persilja och riven pepparrot.

Scroll to Top