Kokoskaka med vit choklad

Kokoskaka med krämig likörfyllning och citrussmakande bottnar. Färska blåbär blir en god och vacker dekoration.

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 2.75 dl strösocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 st liten mosad banan
  • 1 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 1 dl riven kokos
  • 2.5 dl vetemjöl eller ­glutenfri mjölmix
  • 1.5 dl grädde
  • 75 g finhackad vit choklad
  • 2 msk apelsinsaft till bottnarna
  • 2 msk limesaft till bottnarna

Kokoslikörkräm

3.5 dl florsocker
3 msk kokoslikör (Malibu)
150 g rumsvarmt smör
2 dl vispgrädde

Garnering

1.5 dl riven kokos
150 g blåbär kan uteslutas

Ugn: 175°

Gör så här

1

Vispa äggen. Tillsätt sockret och vispa till en luftig smet. Vispa i smör och banan i smeten.

2

Blanda bakpulver, ­vaniljsocker, kokos och vetemjöl. Vänd ner det i smeten växelvis med grädden. Rör ner chokladen. Arbeta ­samman till en deg.

3

Tryck ut degen i en springform, ca 22 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Grädda i ­mitten av ugnen i 50–60 minuter. Låt svalna.

4

Dela kakan i 2 bottnar med en brödkniv.

5

Kokoslikörkräm: ­Vispa florsocker, likör och smör till en luftig kräm. Vispa grädden till ett mjukt skum och rör ner den i smörkrämen.

6

Lägg den ena kakbottnen på ett fat. Droppa över 1 msk lime- och 1 msk apelsinsaft. Fördela hälften av kokoskrämen på bottnen.

7

Lägg på den andra bottnen. Droppa över resten av fruktsaften. Bred kokoskräm ovanpå och på kakans sidor.

8

Strö över kokos.

Scroll to Top