Minisemlor med rostade nötter

Mums semlor i mindre format med en ljuvlig fyllning av rostade nötter. Perfekt när du vill njuta lite lagom!

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 6.5 dl vetemjöl

Pensling

ägg

Fyllning

200 g sötmandel
100 g hasselnötter
2 dl florsocker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde

Topping

florsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt smöret i bitar, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och väg den. Dela i tre lika stora delar. Rulla ut varje del till en längd. Dela varje längd i 18 bitar.

4

Rulla små bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

5

Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. Låt kallna.

6

Rosta mandel och nötter i ugnen i 7 minuter (de får inte bli brända). Mixa dem med florsocker. Tillsätt mjölk och mixa till en krämig massa.

7

Skär försiktigt av ett lock på varje bulle. Lägg en klick fyllning i varje och spritsa på grädde. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Scroll to Top