32 stycken
Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 2 tsk stött kardemumma
- 1 tsk salt
- 14 dl vetemjöl
Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
1 msk ströbröd
Tosca
150 g nötter t ex pecannötter, hasselnötter eller valnötter
100 g smör eller margarin
2 dl socker
2 msk mjölk
3 msk vetemjöl
Pensling
ägg
Ugn: 225°
Gör så här
Smula jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp.
Lägg i smöret i bitar, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning: Rör samman smör, socker, kanel och ströbröd.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 bitar. Kavla ut varje till en platta, 30 x 40 cm. Bred på fyllning och rulla ihop. Skär i bitar och ställ med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar i muffinsbleck. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Tosca: Grovhacka nötterna. Värm smör, socker, mjölk, mjöl och nötter i en kastrull under omrörning tills allt smält samman. Låt smeten svalna.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och lägg på en klick toscasmet. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.