Du behöver

Ugn: 225°

Pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten

Fyllning

2 st gula lökar små
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
7 st morötter späda
0.5 dl finhackad persilja
2.5 msk skållad mandel hackad

Stanning

4 st ägg
3 dl vispgrädde
2.5 dl riven Västerbottensost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnera med

0.5 dl mandel
persilja

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör, gärna i en mat-beredare. Tillsätt vatten och kör tills du har en degboll. Låt degen vila inplastad i kylen i ca 30 minuter.

2

Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter, och nagga den.

3

Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

4

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök blank och smidig i smör utan att fräset får för mycket färg. Lägg i det för-gräddade pajskalet.

5

Skala morötterna och dela dem på längden. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Lägg i pajskalet med hackad persilja och hackad mandel.

6

Vispa samtliga ingredienser till stanningen och häll över fyllningen.

7

Grädda strax under ugnens mitt i 30–35 minuter. Känn med sticka. Pajen ska ha fått fin färg och stannat helt.

8

Rosta mandeln i en torr, het stekpanna tills den fått lite färg. Grovhacka. Garnera med mandeln och persilja.