Du behöver
Ugn: 225°
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten
Fyllning
2 st gula lökar små
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
7 st morötter späda
0.5 dl finhackad persilja
2.5 msk skållad mandel hackad
Stanning
4 st ägg
3 dl vispgrädde
2.5 dl riven Västerbottensost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnera med
0.5 dl mandel
persilja
Gör så här
Blanda mjöl och smör, gärna i en mat-beredare. Tillsätt vatten och kör tills du har en degboll. Låt degen vila inplastad i kylen i ca 30 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter, och nagga den.
Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök blank och smidig i smör utan att fräset får för mycket färg. Lägg i det för-gräddade pajskalet.
Skala morötterna och dela dem på längden. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Lägg i pajskalet med hackad persilja och hackad mandel.
Vispa samtliga ingredienser till stanningen och häll över fyllningen.
Grädda strax under ugnens mitt i 30–35 minuter. Känn med sticka. Pajen ska ha fått fin färg och stannat helt.
Rosta mandeln i en torr, het stekpanna tills den fått lite färg. Grovhacka. Garnera med mandeln och persilja.