Du behöver

  • 100 g smör
  • 3 dl socker
  • 2 dl honung
  • 4 st ägg
  • 0.25 tsk malen svartpeppar
  • 0.25 tsk malen nejlika
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl

Ugn: 175°

Kolaglasyr med karamelliserade popcorn

4 msk smör
3 msk vatten
2 dl socker
ca 2 dl färdiga popcorn
0.5 dl vispgrädde

Gör så här

1

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt honungen och vispa ytterligare 1–2 minuter. Vispa ner ett ägg i taget.

2

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Häll smeten i en välsmord sockerkaksform, 2 liter.

3

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Om kakan håller på att brännas i ugnen kan du täcka över den med lite folie. Ta ut och låt svalna.

4

Kolaglasyr: Värm smör och vatten i en kastrull och rör tills smöret smält. Rör ner sockret och koka på hög värme under omrörning i 3–5 minuter till en slät kolasås.

5

Karamelliserade popcorn: Häll över hälften av såsen i en skål. Vänd runt popcornen i såsen. Lägg upp dem på bakplåtspapper och låt svalna. Bryt popcornmassan i bitar när den stelnat.

6

Koka upp resten av kolasåsen med grädde till en tjock glasyr.

7

Före servering: Häll glasyren över kakan. Toppa med popcornen.