Du behöver
- 100 g smör
- 3 dl socker
- 2 dl honung
- 4 st ägg
- 0.25 tsk malen svartpeppar
- 0.25 tsk malen nejlika
- 0.5 tsk malen ingefära
- 1 tsk bakpulver
- 4 dl vetemjöl
Ugn: 175°
Kolaglasyr med karamelliserade popcorn
4 msk smör
3 msk vatten
2 dl socker
ca 2 dl färdiga popcorn
0.5 dl vispgrädde
Gör så här
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt honungen och vispa ytterligare 1–2 minuter. Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Häll smeten i en välsmord sockerkaksform, 2 liter.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Om kakan håller på att brännas i ugnen kan du täcka över den med lite folie. Ta ut och låt svalna.
Kolaglasyr: Värm smör och vatten i en kastrull och rör tills smöret smält. Rör ner sockret och koka på hög värme under omrörning i 3–5 minuter till en slät kolasås.
Karamelliserade popcorn: Häll över hälften av såsen i en skål. Vänd runt popcornen i såsen. Lägg upp dem på bakplåtspapper och låt svalna. Bryt popcornmassan i bitar när den stelnat.
Koka upp resten av kolasåsen med grädde till en tjock glasyr.
Före servering: Häll glasyren över kakan. Toppa med popcornen.