30 stycken
Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 tsk malen kardemumma
- 1.25 dl strösocker
- 2 st ägg
- 0.5 tsk salt
- 12 dl vetemjöl
Fyllning
4 dl mandelmjöl
3.5 dl florsocker
0.5 dl vispgrädde
2 msk mjölk
1 st finriven bittermandel
6 dl vispgrädde
Topping
florsocker
Ugn: 225°
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll lite av den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av mjölken, smöret i bitar, kardemumma, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen i maskin i 7 minuter. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en bakplåtspappersklädd långpanna, 30 x 40 cm. Skär degen i rutor ända ner i botten. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Grädda strax under mitten i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Rör ihop mandelmjöl, florsocker, grädde och mjölk och smaksätt med riven bittermandel. Vispa grädden.
Dela degen i rutor. Skär av ett lock och lägg på mandelmassa och vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.