4 portioner
Du behöver
- 3 msk ströbröd
- 1 dl vispgrädde
- 2 vitlöksklyftor
- 1 äggula
- rivet skal från en halv citron
- ½ dl finhackad persilja
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 500 g kycklingfärs
Tomatsås
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g passerade tomater
2 hackade tomater
2 msk kalvfond
4 dl vatten
1 msk finhackad timjan
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnera med
timjan
rivet citronskal
Servera med
kokt pasta
parmesanost
Gör så här
Tomatsås: Skala och tärna morötterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs morötter, lök och vitlök blanka och smidiga utan att de får färg.
Tillsätt tomater, kalvfond, vatten och örter. Låt sjuda under lock i 25–30 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
Rör ihop ströbröd och grädde. Låt svälla någon minut. Skala och riv vitlöksklyftorna. Tillsätt ägg, riven vitlök, rivet citronskal, persilja, salt och peppar. Lägg ner färsen och rör om noga.
Forma köttbullar, ca 2 ½ cm i diameter. Lägg ner köttbullarna i såsen och sänk värmen. Låt sjuda i ca 15 minuter under lock. Vänd en gång.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Servera frikadellerna i sin tomatsås tillsammans med pasta och riven parmesan. Garnera med timjan och rivet citronskal.