8–10 bitar:
- 150 g smör
- 2 apelsiner, skal och saft
- 3 dl strösocker
- 3 ägg
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ tsk vaniljpulver
Saffranskola
2 ½dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
½ g saffran
50 g smör
¼ dl ljus sirap
Ugn: 175°
Gör så här
Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en kastrull och ta av från värmen. Tillsätt finrivet skal samt saften från apelsinerna. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljpulver och rör till en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter på 175 grader. Ta ut kakan och låt svalna i kylskåp medan du gör saffranskolan.
Koka upp alla ingredienser till saffranskolan i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på medelhög värme tills kolan nått en temperatur på 126°. Häll kolan direkt på den avsvalnade kladdkakan och låt stelna i rumstemperatur.












































