Du behöver
- 750 g grimmad oxbringa
- morot
- gul lök
- lagerblad
- vitpepparkorn
Pepparrotssås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl silad buljong
2 dl gräddmjölk
2.5 msk riven pepparrot
peppar
salt
Servera med:
stompad kokt potatis
riven pepparrot
Gör så här
Skölj av oxbringan och lägg den i en gryta eller tryckkokare*. Häll på kokande vatten så det täcker köttet. Koka upp och skumma. Tillsätt skalad morot, lök i bitar, lagerblad och vitpeppar. Sänk värmen. Sjud i vanlig gryta under lock, i ca 2 timmar.
Ta upp köttet när det är klart och sila buljongen. Lägg gärna köttet i press i en karott med en mindre ovanpå och en tyngd, 30 minuter. Skär köttet i ½ cm tjocka skivor.
Sås: Fräs smör och mjöl i en kastrull under omrörning. Späd med buljong och gräddmjölk, lite i taget. Låt såsen koka 5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och nyriven pepparrot. Servera med kokt potatis som stompas med potatisstöt i grytan. Plus lite extra pepparrot på toppen.