Du behöver
- 1,5 kg lammrygg eller bog
- olivolja
- salt
- nymald peppar
- 2 st morötter
- 2 st gula lökar
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st fänkål
- 2 st burkar hela tomater á 400 g
- 2 dl vatten
- 3 msk kalvfond
- 3 st lagerblad
- 1 msk oregano torkad
- 2 tsk mynta torkad
- 2 burk stora vita bönor á 400 g
- 1 dl oreganoblad färska
- 4,5 msk mynta hackad
- 150 g fetaost
- 1,5 dl kalamataoliver
Ugn: 225°
Gör så här
1
Bryn köttet i olivolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en liten långpanna eller stor ugnsfast form.
2
Skala morötter, lök och vitlök. Skär morötter, lök och fänkål i bitar och hacka vitlöken. Lägg grönsakerna runt köttet. Blanda tomater, vatten, fond och torkade kryddor. Häll tomatblandningen över kött och grönsaker.
3
Täck formen med aluminiumfolie. Stek mitt i ugnen tills köttet är riktigt mört, 2–2 1/2 timmar. Ös några gånger under tiden.
4
Skölj bönorna och låt rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och mynta. Stek ytterligare cirka 10 minuter utan folie. Smaka av med salt och peppar.
5
Ta ut grytan och strö över smulad ost och oliver.
Den här smakrika grytan med värmande medelhavssmaker tillagas i ugnen. Att strö fetaost och oliver över grytan ger en härlig smakbrytning. Eftersom grytan innehåller vita bönor behövs egentligen inget annat tillbehör än ett gott bondbröd och en sallad.