12 bitar
Du behöver
- 250 g smör
- 250 g mörk choklad
- 3 dl kaffe nybryggt
- 2 ägg
- 3 ½ dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- ½ dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
Glasyr:
1,5 dl vispgrädde
½ dl mjölk
½ dl ljus sirap
200 g mörk choklad
Garnering:
75 g vit choklad
physalis
Ugn: 150°
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Lägg i chokladen i bitar och låt smälta under omrörning. Blanda i kaffet och häll allt i en stor skål.
Rör i äggen. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i smeten.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme. Låt kakan svalna.
Koka upp grädde, mjölk och sirap i en kastrull. Ta den av värmen och rör i hackad choklad. Rör om tills den smält.
Bred glasyren över kakan och låt den halvstelna. Smält den vita chokladen över vattenbad. Spritsa den ovanpå glasyren i ringar. Dra försiktigt med en tandpetare inifrån och ut så det ser ut som ett spindelnät. Låt glasyr och choklad stelna. Garnera med physalis.
Utan “spindelnät” passar kakan finfint alla dagar på året!