8 bitar
Du behöver
- 3 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
Hallonfyllning:
200 g frysta hallon
¾ dl florsocker
100 g färskost
3 gelatinblad
1 ½ dl vispgrädde
Frosting:
2 äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 dl vatten
½ tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
röd karamellfärg
Garnera med:
hallon
citronmeliss
Ugn: 175°
Gör så här
1
Vispa ägg och socker poröst, gärna med elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, och vänd ner i smeten med lätta tag. Häll smeten i en smord och bröad hjärtformad bakform som rymmer 1 1/2 l. Klä ev formen invändigt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen, 35 minuter. Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan den stjälps upp. Dela kakan i två bottnar.
2
Hallonfyllning: Koka upp hallonen. Passera dem genom en sil. Låt svalna. Blanda hälften av hallonmoset med florsocker och färskost. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i resten av hallonmoset. Låt svalna. Tillsätt till hallon- och färskostblandningen. Vispa grädden och blanda i. Låt stå kallt en stund och halvstelna. Bred fyllningen över ena bottnen och lägg på den andra.
3
Frosting: Vispa äggvitorna fluffiga. Koka upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull, och låt sjuda tills sockret lösts upp. Tillsätt den varma sockerlagen till äggvitorna i en tunn stråle under vispning. Fortsätt vispa i 10 minuter. Vispa i vaniljsocker. Färga 1/3 av frostingen röd med karamellfärg.
4
Bred vit frosting ovanpå tårtan. Bred rosa frosting runt kanten på tårtan. Spritsa resten av frostingen i ett mönster runt kanten. Garnera med hallon och citronmeliss.