Du behöver

  • 200 g smör
  • 2.5 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 3.25 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 100 g mörk choklad
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 2 msk apelsinmarmelad engelsk
  • 3 msk vatten

Chokladglasyr:

100 g mörk choklad
25 g smör
2 msk ljus sirap
0.75 dl vispgrädde

Ugn: 175°

Gör så här

1

Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 1/2 liter. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver, och vispa ner i smeten.

2

Grovhacka chokladen. Blanda i choklad, apelsinskal, marmelad och vatten i smeten. Klicka ner smeten i formen.

3

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

4

Glasyr: Bryt chokladen i bitar. Koka upp smör, sirap och grädde. Ta kastrullen från värmen. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Låt kallna. När glasyren börjar tjockna efter ca 40 minuter, ringlas den över kakan. Om glasyren behöver stelna något mer, ställ den några minuter i kylen.