Du behöver
- 25 g jäst
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 1 g saffran 2 kuvert
- 1 st sockerbit
- 0.5 dl strösocker
- 1 st ägg
- vetemjöl ca 9 dl
Fyllning:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och rör ner i smörblandningen. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt socker, ägg och mjöl, och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, 45 minuter.
3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker.
4
Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rundel och sporra ut 12 snibbar av varje.
5
Lägg en klick fyllning på den breda delen. Rulla ihop och lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt gifflarna jäsa övertäckta, 30 minuter.
6
Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.
Du behöver
-
ingredients does not have any rows