Du behöver

  • 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 4 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 4 msk vörtmix
  • 2 dl hasselnötter hela
  • 2 dl torkade tranbär
  • 0.75 dl malt av korn eller mörk sirap
  • 2 dl filmjölk
  • 2 dl porter eller mörkt julöl

Ugn: 200°

1 bröd

Gör så här

1
Blanda fullkornsmjöl av dinkel, siktat dinkelmjöl, rågkross, bikarbonat, salt, vörtmix, nötter och tranbär i en bunke. Tillsätt malt, filmjölk och porter, och arbeta ihop till en lös deg.

2
Häll degen i en smord avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 l. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat.

3
Låt brödet vila en stund i formen. Vicka upp brödet och låt det svalna på galler. Linda in brödet i en bakduk.