Du behöver

  • 2.5 dl mjölk
  • 0.5 st saffran paket
  • 2 tsk torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 dl dadlar i små bitar
  • siktat dinkelmjöl ca 4 dl
  • vete- eller kruskakli
  • flingsalt

Ugn: 250°

Gör så här

1
Värm mjölken till 37º och blanda i saffran. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker och fullkornsmjöl. Arbeta in det siktade mjölet allt eftersom till en lagom konsistens. Tillsätt dadlarna mot slutet. Låt jäsa under bakduk, ca 45 minuter.

2
Ta upp degen på mjölat bord och dela degen i 10 bitar. Rulla bitarna till bollar.

3
Strö kli på bakbordet och vänd bullarna däri. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka, 20 cm i diameter. Strö på en aning flingsalt och kavla ytan så att saltet fastnar.

4
Skär varje kaka i 6 remsor med en sporre eller pizzaskärare och lägg över dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 4–5 minuter. Låt kallna och stelna på galler.