Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • siktat dinkelmjöl ca 12 dl

Fyllning:

grönkålsstjälkar ca 400 g
1 st lök stor gul
rapsolja till stekning
flingsalt
6 msk julsenap
4 dl cheddarost riven

Pensla med:

1 st ägg
pumpakärnor
flingsalt

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37º. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl, och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 45 minuter.

2
Fyllning: Repa grönkålen från stjälkarna och hacka den fint. Skala och hacka löken. Fräs kål och lök i en stekpanna med olja, 10–15 minuter. Salta. Låt kallna.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en tunn kaka som mäter 50×30 cm.

4
Fyllning: Bred senap på degen. Strö över kål och ost och rulla ihop som en rulltårta. Skär varje rulle i 20 bitar. Lägg snurrorna i mjölade bullformar. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen, ca 7 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.