Du behöver
- 175 g smör
- 2 dl strösocker
- 4.5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 st ägg
Vaniljkräm:
1 msk strösocker
1 msk majsstärkelse
1 dl vispgrädde
1 st äggula
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
4 st äpplen
Servera med:
vaniljsås
Ugn: 200°
8 bitar
Gör så här
1
Blanda smör, socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker till en smulig deg. Tillsätt äggen och arbeta ihop till en deg. Degen är kladdig. Tryck ut hälften av degen med mjölad hand i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ formen och resten av degen i kylen.
2
Vaniljkräm: Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt grädde, äggula och mjölk, och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna. Rör i vaniljsocker.
3
Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Häll vaniljkrämen i formen. Lägg på äpplena.
4
Rulla ut resten av degen till längder och lägg som ett galler över pajen. Skär bort överflödig deg. Degen flyter ihop under gräddning. Grädda i ca 40 minuter. Servera med vaniljsås.