Du behöver

  • 15 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1.5 tsk salt
  • 2 msk linfrö
  • 8 dl vetemjöl

Kryddsmör:

150 g smör
0.5 st citron rivet skal
0.5 st röd chilipeppar
2 msk hackad dill
salt peppar

Ugn: 225°

1 bröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kallt vatten och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, linfrö och mjöl och arbeta degen väl, gärna i maskin. Degen är ganska kladdig. Låt jäsa övertäckt, tills den jäst till dubbel storlek, ca 3 timmar. Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord och vik den inåt med mjölade händer, 6–8 gånger.

2
Lägg degen på ett oljat bakplåtspapper med den vikta sidan neråt. Låt jäsa övertäckt, ca 1 timme.

3
Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn. Sätt på ugnen och låt grytan bli varm, ca 30 minuter. Ta ut grytan och lyft av locket. Tänk på att det är riktigt varmt. Lägg försiktigt i brödet med den vikta sidan ner. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 20 minuter. Ta av locket och grädda i 15 minuter. Låt brödet svalna i grytan i 15 minuter i grytan innan det tas upp.

4
Kryddsmör: Rör ihop rumsvarmt smör, citronskal, hackad röd chili och dill. Smaka av med salt och peppar och servera till brödet.