Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk apelsinskal rivet
  • 4 st äggulor

Gratinering:

strösocker

Garnera med:

citronmeliss

Ugn: 150°/250° grill eller gasbrännare

Gör så här

1
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljstång och -frön, grädde, mjölk, socker och apelsinskal i en kastrull, och koka upp. Lägg på ett lock och låt kastrullen stå vid sidan om spisen, ca 15 minuter.

2
Vispa upp äggulorna i en bunke. Häll över den ljumma gräddblandningen och vispa lätt. Sila ner smeten i en kanna genom en finmaskig sil.

3
Fördela smeten i 4–5 portionsformar à 1–1 1/2 dl. Ställ formarna i en ugnsfast form. Fyll den ugnsfasta formen med kokande vatten upp till hälften på portionsformarna. Grädda ca 45 minuter, eller tills de precis stannat. Låt kallna i kylen över natten.

4
Sätt ugnen på 250°grill eller använd en gasbrännare. Strö ett jämnt lager med socker på brûléerna och gratinera högt upp i ugnen tills sockret har smält och fått lite färg, eller bränn med gasbrännare över sockret tills det smält och får färg. Låt svalna. Garnera med citronmeliss.