Du behöver
- 100 g mörk choklad
- 100 g mandelmassa
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 1 dl rörsocker
- 1 dl kesella
- 3.5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 1.5 tsk bakpulver
- 1 st päron stort
Ugn: 175°
Ca 10 bitar
Gör så här
1
Smörj och bröa en sockerkaksform.
2
Hacka chokladen. Riv mandelmassan grovt. Smält smöret och låt det svalna något.
3
Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner smöret i äggvispet. Tillsätt kesella och mjölet blandat med vaniljsocker, kakao och bakpulver. Vänd ner choklad och mandelmassa. Häll smeten i formen.
4
Kärna ur och klyfta päronet och stick ner klyftorna i smeten. Det gör inget om några sticker upp en aning.
5
Grädda i nedre delen av ugnen, 45–50 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt vila en stund i formen innan den stjälps upp och får svalna under formen.