Du behöver
- 500 g grön sparris
- 2 st schalottenlökar
- 0.25 st purjolök
- 50 g rucolasallad
- 2 msk smör
- 3 dl matlagningsgrädde
- 3 dl mjölk
- 1 st hönsbuljongtärning
- 1 tsk strösocker
- salt och peppar
- sherry eventuellt, torr
Gör så här
1
Bryt bort den nedersta torra delen på sparrisstjälkarna. Skala dem under knopparna. Skär av de spröda knopparna och spara till serveringen. Hacka resten av stjälkarna. Skala och hacka lökarna. Ansa, skölj och skiva purjolöken.
2
Fräs sparris, lök, purjolök och rucolasallad i en gryta med smör, ca 3 min. Tillsätt grädde, mjölk och buljongtärning och koka upp under omrörning, låt sjuda 5 min. Smaka av med socker, salt, peppar och ev sherry. Kyl soppan i kallt vattenbad.
3
Vid serveringen mixas soppan skummig och hälls upp i koppar eller glas. Stick ner en eller ett par spröda knapriga sparrisknoppar.