Du behöver

  • 2 skiva vitt bröd
  • 1 dl vatten
  • 500 g kalvfärs
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st ägg
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 tsk salvia färsk hackad
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 0.5 dl parmesanost riven
  • 2 msk smör

Tomatsås:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 g passerade tomater
1 tsk strösocker
salt svartpeppar
1 tsk basilika

Servera med:

pappardelle bred bandspaghetti
parmesanost riven

Garnera med:

basilika
salvia

Gör så här

1
Sås: Skala och hacka lök och vitlöksklyftor. Fräs i en gryta med olivolja, tills den är mjuk och glansig.

2
Tillsätt passerade tomater, strösocker, salt, peppar och basilika. Sjud såsen ca 20 minuter.

3
Blanda smulat bröd och vatten i en bunke. Låt svälla 10 minuter. Rör ner kalvfärs, salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlöksklyftor. Tillsätt lök, vitlök, ägg, persilja, salvia, citronskal och parmesanost. Rör fär-sen smidig.

4
Forma färsen med oljade händer till medelstora köttbullar. Stek dem i en stekpanna med smör i omgångar, ca 5 minuter runt om.

5
Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt den sjuda 5 minuter. Blanda köttbullar och sås med kokt pappardelle. Servera med riven parmesanost och garnera med basilika och salvia.