Du behöver
- 0.5 st gul lök
- 2 msk olivolja
- 1.5 dl arborioris eller carnaroliris
- 1 dl vitt vin torrt
- 5 dl vatten
- 2 msk kycklingfond
- 250 g sparris grön, färsk
- salt, svartpeppar
- 1 dl parmesanost riven
Garnera med:
sparrisknoppar
parmesanost
Servera med:
100 g skinka rökt
Gör så här
1
Skala och hacka löken fint och fräs den genomskinlig i en tjockbottnad gryta med olja. Tillsätt riset. Höj värmen och låt riset fräsa under omrörning, ca 2 minuter. Tillsätt vinet och låt det ånga bort.
2
Koka upp vattnet och tillsätt fond. Späd riset med buljongen, lite i taget allt eftersom den kokar in. Sjud på svag värme, ca 20 minuter. Rör om hela tiden för att få en krämig konsistens. Risotton är klar när riskornen har kvar en liten kärna.
3
Bryt av och kasta den nedersta torra delen på sparrisen. Skär av knopparna och koka dem 1 minut i lättsaltat vatten. Riv resten av de råa stjälkarna grovt på ett rivjärn och vänd ner i risotton. Krydda med salt, svartpeppar och parmesanost. Garnera med sparrisknoppar och flagor av parmesanost. Servera med rullar av rökt skinka.