Du behöver

  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 l vatten
  • 0.5 dl grönsaksfond eller kycklingfond
  • 2 st potatis
  • nässlor 2 l färska nässlor blir ca 150 g förvällda nässlor
  • 10 g ramslök eller 1
  • salt och peppar
  • färsk timjan

Pocherade ägg:

1 l vatten
2 tsk salt
1 tsk ättiksprit
4 st ägg

Servera med:

bröd

Gör så här

1
Skala och finhacka löken och fräs den glansig och mjuk i en gryta med smör. Tillsätt vatten och fond. Skala och riv potatisen fint och rör ner i soppan och låt sjuda, ca 10 minuter. Rör om då och då.

2
Hacka de förvällda nässlorna och ramslök och tillsätt till soppan. Alternativ gräslök och vitlök. Koka upp soppan och smaka av med salt, peppar och timjan.

3
Pocherade ägg: Koka upp vatten, salt och ättiksprit i en gryta. Sänk värmen och låt vattnet sjuda. Sätt fart på vattnet med en slev, så att det virvlar runt i grytan.

4
Knäck ett ägg i en kopp och låt det glida ner “i ögat” av vattenvirveln och låt sjuda i 3 minuter. Ta upp med hålslev och lägg ägget på en vattensköljd tallrik som ligger på en kastrull med sjudande vatten. Putsa kanterna på ägget. Gör likadant med resterande ägg. Servera med bröd.