Du behöver

  • 2 st romansallad eller cosmopolitansallad
  • 100 g cocktailtomater
  • 500 g laxfilé
  • 1 tsk smör
  • salt och peppar
  • 4 skiva baguette
  • 1 msk olivolja
  • parmesanost

Dressing:

1 st äggula
1 st vitlöksklyfta
2 st sardeller
0.5 dl rapsolja
0.5 dl olivolja
2 msk mjölk
2 msk rödvinsvinäger
1 dl parmesanost riven
salt och peppar

Gör så här

1
Dressing: Mixa äggula, vitlök och sardeller, gärna med en mixerstav. Tillsätt oljan droppvis under mixning. Späd med mjölk och smaksätt med vinäger, parmesanost, salt och peppar.

2
Skölj och slunga salladsbladen torra. Dela cocktailtomaterna.

3
Skär laxen i stora kuber och stek dem runt om i en stekpanna med smör, 5–6 minuter. Salta och peppra.

4
Skär baguetteskivorna i tärningar och stek dem knapriga i en stekpanna med olja.

5
Lägg 4 salladsblad på varje tallrik, som korg för resten av salladen. Riv resten av salladsbladen i stora bitar och vänd runt i en skål med hälften av dressingen och lägg upp i tallrikarna. Servera resten av dressingen i en flaska vid sidan om. Fördela tomater, lax och krutonger överst. Strö över flagad parmesanost.