Du behöver

  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2.5 dl mjölk
  • 4 st äggulor
  • 125 g riven ost gärna långlagrad Grevé
  • salt vitpeppar, cayennepeppar
  • 5.5 st äggvitor
  • 2 tsk maizena majsstärkelse

Päronfyllning:

2 st päron
1 tsk smör
2 tsk rörsocker
1 tsk maizena majsstärkelse

Servera med:

mâchesallad
paprika orange
päron
2 tsk pressad citronsaft
svartpeppar

Ugn: 175°

Gör så här

1
Päronfyllning: Skala, kärna ur och tärna päronen, och fräs dem mjuka i en stekpanna med smör och socker. Låt svalna. Sikta majsstärkelse över pärontärningarna.

2
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning och låt sjuda i 3–5 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna, en i taget. Rör ner osten. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar. Låt svalna!

3
Vispa äggvitorna till fast skum, i en ren metallbunke eller glasskål. Vispa på låg hastighet och länge, så att luftbubblorna blir små. Sikta över majsstärkelsen. Rör ner 1/3 av äggviteskummet i ostsmeten. Vänd försiktigt ner resten med en slickepott.

4
Smörj och mjöla 4 portionsformar som rymmer ca 2 1/2 dl. Var noggrann. Lägg ca 2 msk fyllning i mitten av formarna. Spritsa eller klicka sufflésmet nästan upp till kanten av formarna. Grädda på nedersta falsen i ugnen, 20–25 minuter. Servera genast med mâchesallad, tunt skivad paprika och päron blandat med citronsaft och svartpeppar.


Kommentar:
Du kan göra sufflén i en stor form, ca 20 cm i diameter, med höga kanter. Grädda sufflén i ca 30 minuter.