Du behöver
- 4 st potatis
- 1 st fänkålsstånd
- 1 st purjolök
- 2 msk rapsolja
- 1 st förpackning krossade tomater gärna chili
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 6 dl vatten
- 2 dl vispgrädde
- 375 g torskblock halvtinat
- 200 g räkor med skal
- salt och peppar
Vitlöksbröd:
75 g smör
1 dl hackad persilja
2 st vitlöksklyftor
1 st baguette
Chiliaioli:
1 dl majonnäs
1 st vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
1 krm paprikapulver
salt
Ugn: 225°
Gör så här
1
Skala och tärna potatisen. Ansa och strimla fänkålen. Skölj och skiva purjolöken. Fräs potatis och fänkål i en stor gryta med olja. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och vatten och koka i 10 minuter. Tillsätt purjolök och grädde och koka i 10 minuter.
2
Skär torskblocket i bitar och lägg ner i soppan, och sjud i 5 minuter, tills den är vit och klar. Skala och lägg i räkorna och smaka av med salt och peppar.
3
Vitlöksbröd: Rör ihop rumsvarmt smör, persilja och pressad vitlök. Dela baguetten på längden och bred på vitlökssmör. Rosta i ugnen tills baguetten fått fin färg. Skär i sneda bitar.
4
Chiliaioli: Rör ihop majonnäs, pressad vitlök, cayennepeppar, paprikapulver och salt. Servera soppan med vitlöksbaguette och chiliaioli.