Du behöver

  • 8 st spättafiléer stora
  • salt och peppar
  • 200 g kallrökt lax
  • 0.5 dl hackad dill
  • 1 dl vatten
  • 1 st citron pressad saft

Sås:

2 st schalottenlökar
75 g rotselleri
0.5 st palsternacka
2 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 dl vispgrädde
2 tsk maizena majsstärkelse

Örtpotatis:

800 g delikatesspotatis
25 g smör
0.5 dl hackad dill
0.5 dl hackad persilja

Servera med:

sparris lättkokt
sockerärter
citron

Ugn: 175°

Gör så här

1
Lägg ut spättafiléerna på en skärbräda och krydda med salt och peppar. Dela laxen i 8 bitar och lägg en bit mitt på varje filé. Lägg på dill och rulla ihop. Lägg ruladerna med skarven ner i en smord ugnsfast form.

2
Koka upp vatten och citronsaft och häll i formen. Täck med aluminiumfolie och tillaga i ugnen, ca 15 minuter, tills fisken är klar.

3
Sås: Skala och hacka lök, rotselleri och palsternacka och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, buljongtärning och vin. Koka i 15 minuter. Tillsätt grädde och 1 dl av fiskskyn från fiskkoket, och koka i 10 minuter. Sila såsen och koka upp. Rör ut majsstärkelse i lite kallt vatten och red av såsen. Smaka av med salt och peppar.

4
Örtpotatis: Tvätta och koka potatisen. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Smält smör i en kastrull och vänd runt potatisen i smöret. Tillsätt dill och persilja och blanda om. Servera fisken med sås, lättkokt sparris, sockerärter och citron.