Du behöver

  • 1 kg laxfilé
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • peppar
  • 4 dl vispgrädde
  • 0.5 st citron pressad saft
  • 1.5 dl dill 1 + 1/2 dl
  • 0.5 dl pepparrot nyriven
  • 200 g räkor med skal

Servera med:

potatis
gröna ärter
sockerärter

Ugn: 175°

Gör så här

1
Lägg laxen i en form. Blanda salt, socker och peppar och gnid in köttsidan av laxen. Det går lätt med baksidan av en sked. Låt stå i kylen, 3 timmar. Ta ut laxen ur kylen och skölj av den. Låt rinna av och lägg i en ugnsfast form.

2
Vispa ihop grädde, citronsaft och 1 dl dill och häll över laxen. Tillaga i ugnen, ca 25 minuter.

3
Skala räkorna och lägg dem på laxen tillsammans med 1/2 dl dill och pepparrot. Servera med kokt potatis, ärter och sockerärter.