Du behöver
- 1 kg laxfilé
- 1 msk salt
- 1 msk strösocker
- peppar
- 4 dl vispgrädde
- 0.5 st citron pressad saft
- 1.5 dl dill 1 + 1/2 dl
- 0.5 dl pepparrot nyriven
- 200 g räkor med skal
Servera med:
potatis
gröna ärter
sockerärter
Ugn: 175°
Gör så här
1
Lägg laxen i en form. Blanda salt, socker och peppar och gnid in köttsidan av laxen. Det går lätt med baksidan av en sked. Låt stå i kylen, 3 timmar. Ta ut laxen ur kylen och skölj av den. Låt rinna av och lägg i en ugnsfast form.
2
Vispa ihop grädde, citronsaft och 1 dl dill och häll över laxen. Tillaga i ugnen, ca 25 minuter.
3
Skala räkorna och lägg dem på laxen tillsammans med 1/2 dl dill och pepparrot. Servera med kokt potatis, ärter och sockerärter.