Du behöver

  • 4 st vårkycklingar portionsstora
  • smör
  • flingsalt
  • nymald peppar

Murkelsås:

1 l färska vårmurklor eller ca 25 g torkade murklor
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
0.5 st svampbuljongtärning
1 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
flingsalt
nymald peppar

Servera med

primörer lättkokta t ex späda morötter, sparris, sockerärter, vårlök
potatis

Ugn: 175°

Gör så här

1
Bryn kycklingarna runtom i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg kycklingarna i en ugnsfast form och lägg en klick smör på varje kyckling. Stick in en köttermometer och tillaga mitt i ugnen tills kycklingarna precis är genomstekta och köttet har en innertemperatur på 72º, 20–25 minuter.

2
Murkelsås: Skölj färska murklor i vatten i flera omgångar. Koka dem två gånger i rikligt med vatten, 3–4 gånger svampens volym och 5 minuter varje gång. Häll bort vattnet efter varje kokning.

3
Blötlägg torkade murklor i 5 dl vatten i minst 2 timmar, gärna längre. Häll bort blötläggningsvattnet och koka murklorna på samma sätt som de färska.

4
Hacka murklorna ganska fint och fräs dem sakta i en stekpanna med smör, tills de börjar dofta, 5–10 minuter. Pudra över mjölet. Tillsätt vatten, buljongtärning och ca 1/2 dl grädde. Blanda resterande grädde och mjölk och späd med gräddmjölken under kokningen. Smaka av med salt och peppar. Servera med lättkokta primörer och kokt potatis.