Du behöver

  • 250 g torkad blandfrukt
  • 2 dl vatten
  • 2 skiva formbröd vitt
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 st gul lök
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 1 st ägg
  • 600 g blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm ingefära
  • bacon ca 200 g skivat

Purjolökssås:

1 st purjolök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl blötläggningsvatten från frukten
2 dl matlagningsgrädde
1 st hönsbuljongtärning
salt och peppar

Servera med:

potatis
sallad

Ugn: 175°

Gör så här

1
Blötlägg den torkade i kokande vatten, ca 20 minuter. Sila av vattnet och spara det till purjolökssåsen. Hacka frukten grovt.

2
Kantskär brödskivorna och smula ner dem i en bunke. Häll på mjölk och låt dra, 10 minuter.

3
Skala och hacka löken. Tillsätt lök, citronskal, ägg, färs, salt, peppar och ingefära till brödet och arbeta ihop till en smidig färs. Blanda i frukten.

4
Lägg ut baconskivor lite omlott tvärs över ett smörpapper. Forma färsen till en limpa och lägg i mitten på baconskivorna. Vik över baconskivorna. Vänd upp köttfärslimpan i en liten långpanna med bakplåtspapper i botten. Tillaga i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.

5
Purjolökssås: Ansa, skölj och skiva purjolöken och fräs den mjuk i en kastrull med smör. Sikta över mjölet och rör om. Späd med “fruktvattnet” och grädde, lite i taget. Smula ner buljongtärningen och låt koka under omrörning, 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skär köttfärslimpan i 1 1/2 cm tjocka skivor. Servera med kokt potatis och sallad.