Du behöver

  • 120 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jĂ€st
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1.5 tsk salt
  • 1 st Ă€gg
  • 1 tsk bakpulver
  • 12.5 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g mandelmassa
50 g smör
400 g nutella hasselnötskrÀm med kakao
1 krm salt
1.5 msk mjölk

Pensling:

Ă€gg
pÀrlsocker

Ugn: 230°

Gör sÄ hÀr

1
SmĂ€lt smöret i en kastrull. TillsĂ€tt mjölk och vĂ€rm till 37°. Smula ner jĂ€sten i en bunke och lös den i lite av degspadet. TillsĂ€tt resten av degspadet, socker, kardemumma, salt, Ă€gg, bakpulver och nĂ€stan allt mjöl. Arbeta degen smidig tills den slĂ€pper bunkens kant. Strö pĂ„ ett lager mjöl och lĂ„t jĂ€sa övertĂ€ckt i 30–40 minuter.

2
Fyllning: Riv mandelmassan grovt och rör den smidig med rumsvarmt smör. TillsÀtt hasselnötskrÀm och salt och rör till en smet. Om fyllningen kÀnns för fast, tillsÀtt lite mjölk. LÄt fyllningen stÄ i rumstemperatur.

3
Ta upp degen pÄ mjölat bakbord och dela den i tvÄ bitar. Kavla ut varje bit till en avlÄng platta. Bred hÀlften av fyllningen pÄ halva degplattan lÀngs lÄngsidan. Vik över den ofyllda degsidan. SkÀr degplatten i 2 cm breda remsor. SkÀr ett lÄngt snitt i remsorna sÄ det ser ut som byxor. Tvinna lÀngderna runt varandra och snurra ihop till en knut.

4
LĂ€gg knutarna pĂ„ plĂ„t en med bakplĂ„tspapper och lĂ„t jĂ€sa övertĂ€ckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat Ă€gg och strö pĂ„ pĂ€rlsocker. GrĂ€dda i 7–8 minuter. LĂ„t svalna pĂ„ galler.