Du behöver
- 120 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jÀst
- 1 dl strösocker
- 2 tsk stött kardemumma
- 1.5 tsk salt
- 1 st Àgg
- 1 tsk bakpulver
- 12.5 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
50 g smör
400 g nutella hasselnötskrÀm med kakao
1 krm salt
1.5 msk mjölk
Pensling:
Ă€gg
pÀrlsocker
Ugn: 230°
Gör sÄ hÀr
1
SmĂ€lt smöret i en kastrull. TillsĂ€tt mjölk och vĂ€rm till 37°. Smula ner jĂ€sten i en bunke och lös den i lite av degspadet. TillsĂ€tt resten av degspadet, socker, kardemumma, salt, Ă€gg, bakpulver och nĂ€stan allt mjöl. Arbeta degen smidig tills den slĂ€pper bunkens kant. Strö pĂ„ ett lager mjöl och lĂ„t jĂ€sa övertĂ€ckt i 30â40 minuter.
2
Fyllning: Riv mandelmassan grovt och rör den smidig med rumsvarmt smör. TillsÀtt hasselnötskrÀm och salt och rör till en smet. Om fyllningen kÀnns för fast, tillsÀtt lite mjölk. LÄt fyllningen stÄ i rumstemperatur.
3
Ta upp degen pÄ mjölat bakbord och dela den i tvÄ bitar. Kavla ut varje bit till en avlÄng platta. Bred hÀlften av fyllningen pÄ halva degplattan lÀngs lÄngsidan. Vik över den ofyllda degsidan. SkÀr degplatten i 2 cm breda remsor. SkÀr ett lÄngt snitt i remsorna sÄ det ser ut som byxor. Tvinna lÀngderna runt varandra och snurra ihop till en knut.
4
LĂ€gg knutarna pĂ„ plĂ„t en med bakplĂ„tspapper och lĂ„t jĂ€sa övertĂ€ckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat Ă€gg och strö pĂ„ pĂ€rlsocker. GrĂ€dda i 7â8 minuter. LĂ„t svalna pĂ„ galler.









































