Du behöver

  • 2 st ankbröst ca 800 g
  • salt, svartpeppar

Strimmelpotatis:

600 g sparrispotatis eller Amandine potatis
2 msk rapsolja
flingsalt

Apelsinsås:

1 dl strösocker
2 msk äppelcidervinäger
4 dl vatten
0.5 dl kycklingfond
0.5 st apelsin zestat skal
3 dl pressad apelsinsaft
1 msk majsstärkelse

Servera med:

sockerärtor kokta

Garnera med:

2 st apelsiner utskurna apelsinfiléer
citronmeliss

Ugn: 150°/250°

Gör så här

1
Skär ett rutmönster i fettet på ankbrösten med en vass kniv. Salta och peppra på båda sidor och bryn dem i en het stekpanna med smör, ca 2 minuter per sida. Börja steka med fettsidan ner. Lägg över i en ugnsfast form.

2
Stick in en köttermometer i ankbröstet och tillaga på 150º mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65º. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp i 1/2 cm tjocka, lite sneda skivor.

3
Strimmelpotatis: Skölj och skiva potatisen, gärna på mandolin, i 1/2 cm tjocka skivor. Skär skivorna i 1/2 cm breda strimlor. Fördela potatisen i en liten långpanna med bakplåtspapper i botten. Ringla över oljan och blanda med potatisen. Salta. Tillaga mitt i ugnen på 250° i 15–20 minuter. Vänd runt i potatisen då och då.

4
Apelsinsås: Smält sockret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull utan att röra om. Ta kastrullen från plattan. Koka upp vinäger, vatten, apelsinskal, apelsinsaft i en annan kastrull och tillsätt till det smälta sockret. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka tills ca 4 dl återstår, ca 10 minuter. Red av såsen med majsstärkelse utrört i 2 msk kallt vatten. Rör om och låt koka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med strimmelpotatis och kokta sockerärtor. Garnera med utskurna apelsinfiléer och citronmeliss.

5
Tips! Tänk på att tvätta och borsta apelsinen noga i hett vatten innan du river skalet.