Du behöver
- 0.5 st gul lök
- 2 msk olivolja
- 1.5 dl arborioris italienskt rundkornigt ris med hög halt stärkelse som gör att riset inte klibbar
- 1 dl vitt vin
- 5 dl vatten
- 1 msk kycklingfond
- 1 msk hummerfond
- salt, svartpeppar
- 1 dl parmesanost riven
- 2 st salladslökar eller 1/4 purjolök
- 2 st selleristjälkar
- 25 g sockerärter
- 400 g räkor med skal
Servera med:
krispissallad
Gör så här
1
Skala och hacka löken fint. Fräs löken genomskinlig i en tjockbottnad gryta med olja. Tillsätt riset. Höj värmen på plattan och låt det fräsa, ca 2 minuter. Tillsätt vinet och låt det ånga bort.
2
Koka upp vatten, kyckling- och hummerfond. Späd riset med buljongen, lite i taget allt eftersom den kokar in. Koka på svag värme, ca 18 minuter. Rör hela tiden med träsked. Risotton är klar när den har en krämig konsistens och en liten kärna finns kvar i riskornen. Krydda med salt, svartpeppar och parmesanost.
3
Skölj och skiva salladslök och selleri. Skiva sockerärterna på snedden. Skala räkorna. Rör ner salladslök, selleri, sockerärter och nästan alla räkor (spara några till garnering) i riset. Garnera med räkor. Servera genast. Servera med krispissallad.