Du behöver

Äppelkompott:

4 st äpplen syrliga
0.5 st vaniljstång
1 dl vatten
2 msk pressad citronsaft
1 dl strösocker
0.5 tsk stött kardemumma
1.5 tsk potatismjöl

Deg:

50 g jäst
200 g smör
4 dl grädde eller vatten
2 tsk stött kardemumma
1 dl strösocker
1 krm salt
1.5 tsk hjorthornssalt
2 st ägg små
vetemjöl ca 11 dl

Fyllning:

100 g mandelmassa
1 st äppelkompott avsvalnad

Pensling:

ägg
flagad mandel

Garnera med:

florsocker

Gör så här

1
Äppelkompott: Skala och tärna äpplena smått, de ska kunna passera spritstyll. Dela vaniljstången på längden. Lägg äpple, vaniljstång, vatten, citronsaft, socker och kardemumma i en kastrull och rör om. Koka upp och sjud på svag värme i 5 minuter tills äpplena är knappt mjuka. Rör ut potatismjölet i 1 msk kallt vatten och tillsätt under omrörning. Koka upp och låt svalna. Ta upp vaniljstången.

2
Deg: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt grädde eller vatten och kardemumma. Värm till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, hjorthornsalt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank i maskin, ca 4 minuter. Strö över mjöl och täck med plastfolie. Låt jäsa i 30 minuter.

3
Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med äppelkompotten.

4
Ta upp och knåda ihop degen på mjölat bakbord. Dela degen i 40 bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 15 minuter.

5
Fyll en tyllförsedd sprits med fyllningen. Gör hål mitt i bullarna med tyllet och spritsa i fyllning. Låt jäsa i 15 minuter.

6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandel. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Pudra över florsocker vid servering.