Du behöver

  • 1 st fläskfilé 600 g
  • salt peppar
  • 2 msk smör
  • 50 g färskost med vitlök
  • 1 dl västerbottensost riven

Västerbottensbakelser:

600 g mandelpotatis
2 msk smör
1 dl mjölk
salt peppar
2 dl Vispad grädde
2 dl västerbottensost riven

Äppelbräserad endivsallad:

2 st endivesallad
2 msk smör
salt peppar
1 dl äppeljuice

Garnera med:

2 msk ajvar relish
timjan

Servera med.

broccoli kokt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Putsa fläskfilén och skär den i 3 cm tjocka skivor. Salta och peppra och bryn köttet på båda sidor i en stekpanna med smör. Gör ett snitt i medaljongerna på ovansidan med en vass kniv och lägg dem i en smord ugnsfast form.

2
Lägg en sked färskost i hålet och strö över riven ost. Gratinera högt upp i ugnen, ca 10 minuter.

3
Västerbottensbakelser: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Häll av vattnet och tillsätt smör och mjölk och stöt potatisen med en ballongvisp och vispa till ett fluffigt mos. Salta och peppra. Fyll 4 smorda ugnsfasta portionsformar med mos till 3/4. Vispa grädden och fyll formarna med nästan ända upp. Strö över ost. Gratinera högt upp i ugnen, ca 10 minuter.

4
Äppelbräserad endivsallad: Dela salladshuvudena på längden och stek dem på båda sidor i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Tillsätt äppeljuice och bräsera dem i 3–4 minuter. Servera fläskfilémedaljongerna med en sked ajvar relish och timjan på toppen och kokt broccoli.