Du behöver

  • lax beräkna 250 g lax

Till varje liter lag:

1 l vatten
1.5 msk hackad dill (fryst går bra)
dillfrö eventuellt 1/4 tsk
8 st vitpepparkorn
5.5 st kryddpepparkorn
1 msk salt
1 msk ättika

Gör så här

1
Koka en lag i 10 minuter på alla ingredienser utom fisken (2–4 liter lag beroende på fiskens och kastrullens storlek.) Lägg i laxen och sjud försiktigt under lock ca 25–70 minuter (beror helt på fiskens tjocklek). När den har en innertemperatur på 55º (du kan dra isär köttet från benet och se om det återstår en liten, liten rå kärna) ta av kastrullen och kyl den snabbt i vattenbad. Låt stå ca 1 dygn i sin lag.

2
Ta upp fisken, ta bort skinnet och servera vackra bitar vid bordet. Ser-veras med gröna, kokta grönsaker och hemgjord majonnäs. En god vän som fann rätten “mossig och föråldrad” förordade dock en sås på gräddfil och majonnäs smaksatt med dill, dijonsenap, kapris och citronzest för att göra den hjälpligt 2000-talsmässig.

3
Tips! Ju större en lax är, desto godare blir den som inkokt. Det är alltså bättre att köpa en tredjedels jättelax än en liten. Ska man laga inkokt lax till orimligt många personer är det bästa att lägga portionsbitar i långpannor och hälla över kokande lag. De tillagas då medan de svalnar.